Duma rusă adoptă o lege care interzice propaganda LGBT

Camera inferioară a parlamentului rus, Duma de Stat, a adoptat joi o lege care interzice propaganda relațiilor sexuale netradiționale, a pedofiliei și a informațiilor capabile să inducă o operație de schimbare de sex”, cu amenzi mari de până la 165.200 de dolari pentru încălcarea noilor reguli.

În sesiunea de joi, parlamentul rus a aprobat a treia și ultima lectură a noului proiect de lege, prin care cetățenii și companiile vor fi pasibili de amenzi substanțiale pentru difuzarea de informații sau acțiuni publice” legate de propaganda LGBT și de schimbarea de sex, a anunțat Duma într-un comunicat citat de agenția de presă Tass.

Proiectul de lege marchează o înăsprire semnificativă a legilor existente deoarece introduce amenzi noi și mult mai semnificative pentru adulții găsiți vinovați de împărtășirea propagandei” LGBT cu minori.

În cadrul celei de-a doua lecturi a proiectului de lege, miercuri, Duma a introdus o serie de amendamente la proiectul de lege pentru a extinde domeniul de aplicare a acestuia și a include pedofilia și schimbarea de sex. Proiectul de lege a fost aspru criticat de grupurile pentru drepturile LGBT, Amnesty International (AI) avertizând, după prima lectură, că noua lege va spori homofobia în Rusia.

Ce prevede noua lege?

Noul proiect de lege privind propaganda homosexuală nu numai că privează cu nerușinare persoanele LGBTI de dreptul lor la libertatea de exprimare și aprobă discriminarea acestora, dar va duce probabil și la o creștere a atacurilor violente și a altor infracțiuni motivate de ură împotriva lor”, a denunțat într-un comunicat directorul Amnesty pentru Europa de Est și Asia Centrală, Marie Struthers.

Aproximativ 400 de legislatori, inclusiv președintele Dumei, Viaceslav Volodin, au participat la elaborarea legii, justificată joi de camera inferioară ca fiind o soluție care îi va proteja pe copiii noștri și pe cei care vor să ducă o viață normală”, a declarat Volodin, citat de Tass.

Legislația, care va merge acum la Senat, va interzice difuzarea de informații considerate propagandă LGBT online, în mass-media, în reclame, în literatură și în cinematografie. Amenzile pentru propagandă LGBT vor ajunge până la 100.000 de ruble pentru cetățeni, o cifră care s-ar putea dubla dacă un oficial este prins difuzând conținut interzis.

Companiile s-ar putea confrunta cu o amendă de 1 milion de ruble, iar amenda maximă pentru mass-media și pentru mijloacele de comunicare online va fi de 5 milioane de ruble. Sancțiunile vor fi dublate pentru cei prinși împărtășind conținut LGTBQ cu copiii.

Cele mai mari amenzi vor fi aplicate persoanelor care împărtășesc propagandă pedofilă, cetățenii riscând sancțiuni de până la 400.000 de ruble, în timp ce companiile ar putea primi o amendă de până la 10 milioane de ruble.

Exit mobile version