• Finlanda şi Suedia şi-au depus cererile de aderare la NATO, a declarat miercuri secretarul general al alianţei militare, Jens Stoltenberg, citat de CNN.
  • Cele două țări anunțaseră încă de zilele trecute că vor face acest demers istoric, terminând o neutralitate proverbială care data de sute de ani.
  • Turcia rămâne singura problemă în calea integrării acestor două țări în NATO, în condițiile în care președintele Recep Erdogan a declarat că va refuza aderarea statelor nordice.

Finlanda şi Suedia şi-au depus cererile de aderare la NATO, a declarat miercuri secretarul general al alianţei militare, Jens Stoltenberg, citat de CNN. Este sfârșitul neutralității de sute de ani în zona nordică, totul fiind cauzat de agresivitatea Rusiei lui Vladimir Putin.

„Cererile pe care le-aţi depus astăzi reprezintă un pas istoric. Aliaţii vor lua acum în considerare următorii paşi pe drumul vostru spre NATO„, a declarat Stoltenberg după ce a primit cererile de la ambasadorii Finlandei şi Suediei la sediul alianței nord atlantice din Bruxelles.

Interesele de securitate ale tuturor aliaţilor trebuie să fie luate în considerare şi suntem hotărâţi să analizăm toate aspectele şi să ajungem la concluzii rapide”, a adăugat oficialul alianței.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Stoltenberg a făcut aceste comentarii alături de Klaus Korhonen, ambasadorul Finlandei la NATO, şi Axel Wernhoff, ambasadorul Suediei la NATO.

Președintele turc Recep Erdogan anunațase categoric că Turcia nu va accepta ca Finlanda și Suedia să adere la NATO, însă situația s-ar putea schimba dacă Finlanda și Suedia vor negocia cu Turcia poziția lor față de militanții kurzi.

Există rapoarte conform cărora nu ne vor extrăda terorişti. Nu vom spune da acestor două ţări care vor să adere la NATO”, anunța preşedintele turc la o conferinţă de presă la Ankara, potrivit presei din Turcia.