• E.S. Andrew Noble: „E lupta întregii omeniri împotriva unei boli. Oamenii vor învinge!”
  • E.S. Andrew Noble: „Trăim într-un sistem foarte competitiv, o concurență sistemică, între democrațiile deschise ca România și Marea Britanie și alți actori din lume”
  • E.S. Andrew Noble: „Sunt încântat că România este una dintre țările care înțelege gravitatea amenințărilor cibernetice”
  • E.S. Andrew Noble: „Cea mai mare diferență pentru toți studenții români va fi că nu vor mai putea cere un împrumut de la guvernul britanic pentru a acoperi taxele și alte cheltuieli”

Învitat în emisiunea „InSecuritate”, E.S. Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii în România, a vorbit despre viața din UK, la patru luni de la ieșirea din UE a Regatului Unit. În era post-Brexit, care sunt lucrurile esențiale pe care trebuie să le știe un român dacă dorește să trăiască, să muncească, să studieze și să aibă succes în Marea Britanie?

Andrew Noble: „Cred că sunt în jur de 900.000 de români în Marea Britanie”

„E o populație foarte mare, dar e foarte liniștită. Acum doi ani nu vorbea nimeni despre asemenea cifre. Vorbeam de 400.000 de români. Cred că asta arată cât de rapid și cât de bine s-au integrat.”

Andrew Noble: „De când am părăsit UE, sistemul de imigrație s-a schimbat”

„Acum avem un sistem care permite călătoriile și îți permite să te stabilești în Marea Britanie, dar dacă vrei să faci asta, vei avea nevoie de o viză. Am bucuria să vă anunț că procesul de acordare a vizei a fost simplificat și e posibil să faci totul de pe telefon dacă ai un pașaport biometric. Dacă vrei să lucrezi în Marea Britanie, ai nevoie de o ofertă de muncă. E cea mai mare diferență. Nu poți merge acolo să-ți cauți de muncă. Sunt anumite restricții legate de salariu. Punem accentual pe oameni din domeniul sănătății, ca multe alte țări. (…) Pentru călătorii, dacă vrei să vizitezi Marea Britanie sau dacă vrei să-ți vizitezi prieteni sau rude, e mult mai simplu. Nu ai nevoie de viză pentru călătoriile scurte. Și poți rămâne ca turist în Marea Britanie până la șase luni.”

Recomandări

BRAZILIA ÎNCHIDE BYD
EXPLOZIE ÎN TURCIA
ATENȚIE LA DEFICIT!
BIBI: SE FAC PROGRESE
UNDE MERGI AZI?
UNDE AU MERS ROMÂNII

Andrew Noble: „Universitățile noastre sunt independente, ele decid taxa de școlarizare”

Ambasadorul Marii Britanii în România a dezbătut și problema tinerilor români care vor să studieze la universitățile din UK, în condițiile în care ieșirea britanicilor din zona UE a dus la creșterea taxelor de studiu pentru tinerii europeni.

„Pentru că nu mai avem taxe europene pentru studenții din țările UE, studenții europeni vor plăti taxele internaționale. Depinde de fiecare universitate în parte cât de mare va fi taxa. Unele au aceleași taxe pentru toți studenții. Iar pentru acel grup de oameni, taxa va rămâne neschimbată. Adevărul este că, în multe cazuri, taxa de crește. Depinde de universitate și de specializare. Unele specializări sunt foarte scumpe, iar taxa poate fi mai mare.”

E.S. Andrew Noble: „Vrem să încurajăm studenții români să vină în UK”

„Cea mai mare diferență pentru toți studenții români va fi că nu vor mai putea cere un împrumut de la guvernul britanic pentru a acoperi taxele și alte cheltuieli. De aceea am discutat cu guvernul român despre cum am putea să oferim unui număr mai mare de români șansa de a colabora cu instituțiile britanice. (…) În anul școlar trecut, au fost 10.000 de studenți români. Deci cam trei mii pe an. E o cifră mică în comparație cu numărul liceenilor. Și e relativ scump, chiar dacă primești ajutor din partea guvernului britanic. Vrem să încurajăm studenții români să vină. Au susținut masiv sistemul liceal și apoi pe cel academic. Dar n-ar fi o idee bună dacă universitățile britanice ar face parteneriate cu excelentele universități românești? Ați avea parte de ce e mai bun în ambele lumi.”

Ce pași trebuie să urmezi și să respecți, dacă vrei să călătorești în această perioadă în UK?

„Pare a fi un proces dificil să ajungi în Marea Britanie. Dar sunt trei pași mari. Indiferent dacă ești sau nu vaccinat, ai nevoie de un test PCR negativ, făcut cu cel mult trei zile înainte de a ajunge în Marea Britanie. Dacă vii duminică, trebuie să ai un test făcut joi. Dar pot fi și trei zile și jumătate. Apoi trebuie să completezi on-line un formular de localizare a pasagerului. Îl puteți găsi pe site-ul guvernului britanic unde aveți acces la toate serviciile guvernului, gov.uk. Ca parte a acelui formular pe care trebuie să-l completați, trebuie să vă programați la un test COVID în ziua a doua și ziua a opta ale perioadei de izolare de zece zile. Și trebuie programate în avans, plătite în avans și pot fi livrate în locul în care veți sta izolați”, explică E.S Andrew Noble.

Andrew Noble: „Dezinformarea e pe lista amenințărilor!”

Care sunt amenințările pentru securitatea britanicilor și ce putere mai au alianțele? Cât de sigur este flancul estic al NATO și ce valori comune apără împreună România și Marea Britanie? Care sunt oportunitățile? Care sunt provocările? Care sunt prioritățile într-o lume în care lucrurile se schimbă de pe o zi pe alta?

„Printre amenințări se numără terorismul, care e acolo de multă vreme, amenințările cibernetice, amenințările hibride, finanțările ilicite și clima, considerate o amenințare semnificativă la adresa sistemului nostru și a bunăstării noastre. E o listă cuprinzătoare. Dezinformarea e pe listă. În document scrie că trăim într-un sistem foarte competitiv, o concurență sistemică, între democrațiile deschise ca România și Marea Britanie și alți actori din lume.”

Andrew Noble: „Una dintre priorități este importanța crescută a securității Mării Negre”

„Trimiterea forțelor aeriene în România a fost planificată acum mult timp. Sunt câțiva care spun că este un răspuns la ce se întâmplă în Ucraina, dar nu este așa. Aviația britanică a fost în România în 2017 și în 2018, iar revenirea lor a fost planificată în 2018. Dar face parte dintr-o strategie de susținere a aliaților noștri din sudul Europei, de răspuns la provocări și de descurajare a altor acțiuni”, conchide ambasadorul Marii Britanii în România.