• Cel puțin 12 cetățeni UE au fost reținuți și apoi expulzați în ultimele 48 de ore pe aeroportul Gatwick din Londra.
  • În ultimele luni, numărul se ridică la câteva zeci, iar unii dintre ei au fost ținuți, între trei și șapte zile, într-un centru de detenție, aflat la două ore distanță de Londra.
  • Alin Mituța, europarlamentar: „E în mod clar un abuz al autorităților de frontieră britanice pentru că oamenii aceștia nu prezintă un risc pentru Marea Britanie”.
  • Răspunsul MAE, la solicitarea Aleph News: „Autoritățile britanice au comunicat că refuzul permiterii intrării s-a datorat, în marea majoritate a cazurilor, lipsei documentelor necesare, solicitate atât în contextul legislației aplicabile începând cu data de 1 ianuarie 2021, cât și în contextul măsurilor adoptate pe fondul situației generate de pandemia de COVID-19”.

Cetățenii europeni sunt trimiși către centre de expulzare a imigranților și sunt ținuți în camerele de detenție din aeroporturi, din cauza politicii Guvernului britanic ce privește „mediul ostil”, politică ce-i afectează după Brexit, relatează The Guardian în urma unor afirmații făcute de activiști și călători intervievați.

Cel puțin 12 cetățeni UE au fost reținuți și apoi expulzați în ultimele 48 de ore pe aeroportul Gatwick din Londra.

În ultimele luni, numărul se ridică la câteva zeci. Unii dintre ei au petrecut între trei și șapte zile la un centru de detenție aflat la două ore distanță de Londra. Ofițerii de frontieră le-au confiscat pașapoartele și telefoanele.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Regulile de intrare în țară sunt confuze. Ministerul de Interne susține că toți trebuie să dovedească că au dreptul de a munci acolo, deși recomandările aceluiași minister spun că turiștii fără vize pot intra să meargă la interviuri și să semneze contracte.

Unora li s-a spus că ar fi trebuit refuzați de compania aeriană, dar reprezentanții acestora neagă că au vreo responsabilitate.

Alin Mituța, europarlamentar: „E în mod clar un abuz al autorităților de frontieră britanice pentru că oamenii aceștia nu prezintă un risc pentru Marea Britanie”

„Este vorba despre câteva zeci de persoane, cetățeni europeni, printre care avem confirmarea că sunt și cetățeni români. Au fost reținuți în centre de detenție pentru imigranți la frontiera cu Marea Britanie.

Am luat legătura cu Ministerul Afacerilor Externe, care ne-a transmis că e în legătură cu acești români și că urmează să se ocupe sau s-a ocupat deja de problema lor. Deci, cumva, problema e în curs de rezolvare, cel puțin în ceea ce privește românii.

Rămâne în continuare problema comportamentului pe care Marea Britanie îl oferă cetățenilor europeni. Tratamentul acesta de a-i trimite în centre de detenție, unde nu au acces la telefon, unde nu pot să comunice cu familia este total disproporționat.

E în mod clar un abuz al autorităților de frontieră britanice pentru că oamenii aceștia nu prezintă un risc pentru Marea Britanie. Sunt oameni care nu sunt la curent cu noile reguli”, a declarat pentru Aleph News Alin Mituța, europarlamentar.

Scrisoarea deschisă, pentru Ursula von der Leyen, semnată de europarlamentari români

„Delegația USR PLUS în parlamentul European a trimis o scrisoare către președinta Comisiei și către vicepreședintele Sefcovic și am cerut câteva lucruri.

Am cerut Comisiei să discute cu Marea Britanie la nivel politic și să determine Marea Britanie să nu mai urmeze genul ăsta de tratament pentru cătețenii europeni. Am cerut să ne precizeze Marea Britanie de câți cetățeni este vorba.

Și, de asemenea, am cerut Comisiei să ajute statele membre să repatrieze cetățenii respective, inclusiv românii. Avem mecanisme în acordul de ieșire a Marii Britanii din UE prin care putem să reglăm aceste probleme”, se arată în scrisoarea deschisă, semnată de europarlamentari români, trimisă către Ursula von der Leyen.

Răspunsul MAE, la solicitarea Aleph News

„Referitor la solicitarea dumneavoastră adresată Ministerului Afacerilor Externe, vă comunicăm următoarele:
Ministerul Afacerilor Externe precizează că, potrivit informațiilor obținute de către reprezentanții misiunii diplomatice a României în Regatul Unit atât de la autoritățile britanice, cât și de la cetățeni români care au solicitat asistență consulară, începând cu data de 1 ianuarie 2021 și până în prezent, autoritățile britanice de frontieră nu au permis intrarea în acest stat pentru un număr de aproximativ 150 de cetățeni români, pentru motive care priveau, în general, lipsa vizei de muncă sau nerespectarea măsurilor adoptate pe fondul situației generate de pandemia de COVID-19.

Din totalul persoanelor cărora le-a fost refuzată intrarea, MAE menționează că Ambasada României la Londra a fost notificată de către 5 cetățeni români sau/și familiile acestora cu privire la plasarea acestora în centre de imigrări de către autoritățile britanice, până la identificarea unei soluții de revenire în România. MAE precizează că, în prezent, niciuna dintre persoanele în cauză nu se mai regăsește în centrele de imigrări britanice.

Totodată, cu privire la situația a 80 de cetățeni români din totalul de 150 cărora autoritățile britanice nu le-au permis intrarea în acest stat, MAE menționează că reprezentanții misiunii diplomatice s-au autosesizat, în luna martie a.c., cu privire la refuzul permiterii accesului pe teritoriul britanic, la punctul de trecere a frontierei Dover, a două autovehicule care transportau cetățenii români pentru muncă sezonieră, fără a deține vizele necesare sau dreptul de muncă conform EU Settlement Scheme.

MAE subliniază că în toate cazurile semnalate sau în care misiunea diplomatică s-a autosesizat, reprezentanții acesteia au întreprins demersuri, în regim de urgență și de permanență, pe lângă autoritățile britanice competente, pentru a obține informații referitoare la motivele pentru care cetățenilor români le-a fost refuzat accesul pe teritoriul Regatului Unit, acordând totodată asistența consulară necesară, conform competențelor legale.

De asemenea, MAE precizează că în dialogul cu reprezentanții ambasadei, autoritățile britanice au invocat dispozițiile legale privind protecția datelor cu caracter personal și au subliniat că, în astfel de cazuri, informarea misiunii diplomatice cu privire la situația cetățenilor români poate fi efectuată numai în baza acordului prealabil al persoanelor în cauză, prin completarea și semnarea unei declarații în acest sens.

Cu toate acestea, autoritățile britanice au comunicat că refuzul permiterii intrării s-a datorat, în marea majoritate a cazurilor, lipsei documentelor necesare, solicitate atât în contextul legislației aplicabile începând cu data de 1 ianuarie 2021 (spre exemplu, viza de muncă pentru persoanele care se deplasează în scop lucrativ), cât și în contextul măsurilor adoptate pe fondul situației generate de pandemia de COVID-19 (prezentarea unui test negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2).

Totodată, pe fondul semnalărilor privind nepermiterea intrării în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și urmare demersurilor ambasadei, la data de 3 februarie a.c., a avut loc o întâlnire în format online, la care au participat reprezentanții misiunii diplomatice române și ai Poliției britanice de Frontieră.

Scopul acestei întâlniri a fost clarificarea cazurilor aflate în atenția misiunii diplomatice, a procedurii pe baza căreia se adoptă deciziile de refuz al intrării, precum şi a procedurii de contestare a măsurilor anterioare de nepermitere a accesului în Regatul Unit. De asemenea, în continuarea tuturor demersurilor întreprinse, Ambasada României la Londra participă în mod constant la consultări cu reprezentanții misiunilor diplomatice ale altor state membre UE acreditate la Londra, pentru o mai bună coordonare cu privire la demersurile care pot fi întreprinse în astfel de situații.

Ministerul Afacerilor Externe subliniază că Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, prin intermediul Secției Consulare, al Biroului Atașatului pentru afaceri interne și al Biroului Atașatului pe probleme de muncă și afaceri sociale, are în atenție prioritară asigurarea respectării drepturilor cetățenilor români rezidenți sau care călătoresc în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în special în contextul încheierii perioadei de tranziție a ieșirii acestui stat din Uniunea Europeană, intrării în vigoare a reglementărilor privind imigrația, la data de 1 ianuarie 2021, precum și a finalizării, la data de 30 iunie 2021, a perioadei de grație pentru înregistrarea în EU Settlement Scheme.

În același timp, Ambasada României la Londra menține în atenție evoluțiile în acest domeniu, continuă dialogul cu autoritățile britanice și este pregătită să acorde, în continuare, asistența consulară necesară, conform competențelor legale și cu stricta respectare a legislației britanice și a măsurilor adoptate în contextul pandemiei de COVID-19.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Londra: +44 20 76027328; +44 20 7602 9833; +44 20 7603 6694;+44 20 76025193; +44 20 7603 0572; +44 20 7602 2065, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României la Londra: +44 7738716335.

MAE folosește acest prilej pentru a reitera recomandarea adresată cetățenilor români de a se informa, în prealabil, anterior efectuării unei deplasări în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, prin consultarea informațiilor privind condițiile de călătorie în acest stat, disponibile pe pagina de internet a MAE, secțiunea Brexit: http://www.mae.ro/brexit și secțiunea Atenționări călătorie COVID-19: http://www.mae.ro/node/51935”, este răspunsul pe care Aleph News l-a primit de la Ministerul Afacerilor Externe.