• Producţia totală de grâu este mai mare ca anul trecut, spune ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
  • Culturile de porumb şi floarea soarelui din primăvară reprezintă doar 4.500 hectare.
  • Seceta a fost puternică în această perioadă și culturile însămânţate primăvara au fost afectate.
  • România în 2022 s-a clasat în UE pe locul 1 la suprafața cultivată cu porumb boabe.

Ministrul Agriculturii anunță că 2023 este un an bun pentru agricultură. Producția totală, o medie de 5.000 kg/h este mai mare decât cea obținută anul trecut. O veste mai puțin bună, culturile însămânțate în această primăvară, cea de porumb, dar și de floarea soarelui au fost afectate din cauza secetei.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK

Răzvan Prepliceanu, Cofondator Ferma Naturleg, spune că anul a debutat cu un regim pluvial mai generos, față de anul precedent, iar asta a creat condiții favorabile pentru culturile de toamnă. Cultura de anul acesta e mai bună față de 2022, cu 5t/ha, comparativ cu 4,2t/ha.

Totuși, România se confruntă cu deficit de irigații și folosim tehnologi rudimentare, fapt ce face ca producțiile noastre se situeze sub media din vestul Europei, în țări ca Franța, Germania sau Olanda.

Răzvan Prepliceanu spune că ar trebui să ne îngrijorăm pentru culturile de primăvară, chiar dacă suntem pe locul 2 la nivel european la exportul de grâu.

„Situația nu stă la fel de bine în cazul culturilor de legume, floarea soarelui sau porumb. Au fost afectate de secretă sau de fenomene meteo extreme”, a spus Răzvan Prepliceanu, la Aleph News.

Citește și