• FMI și-a ajustat estimările de creștere economică pentru România la 1,9% în acest an.
  • Estimările indică o redresare treptată, cu un avans prognozat de 3,3% în 2025.
  • „Inflația în zona euro a urcat la 2% în octombrie, atingând astfel obiectivul stabilit de Banca Centrală Europeană”, sune Laura Cenoșoiu-Buciu, editor Aleph News.
  • FMI va analiza evoluțiile economico-financiare și va revizui prognozele macroeconomice.

Delegația FMI, condusă de Jan Kees Martijn, sosește azi la București pentru a analiza evoluțiile economice ale României. Vizita din 5-8 noiembrie face parte din evaluarea periodică FMI, conform Articolului IV, pentru recomandări economice viitoare. În centrul discuțiilor de anul acesta se află revizuirea în scădere a prognozelor economice și evaluarea deficitului de cont curent.

Prognozele economice pentru România

În raportul „World Economic Outlook”, FMI revizuiește creșterea economică a României la 1,9% în acest an, de la 2,8% în primăvară. Această încetinire vine după o creștere de 2,1% în 2022, iar estimările indică o redresare treptată, cu un avans prognozat de 3,3% în 2025. Revizuirile FMI subliniază provocările economice ale României: creștere moderată și deficit de cont curent ridicat.

Deficitul de cont curent este un punct de îngrijorare

FMI prevede o creștere a deficitului de cont curent pentru România, de la 7,1% din PIB în 2023 la 7,5% în 2024. Deși se estimează o reducere la 7% în 2025, deficitul rămâne o provocare pentru stabilitatea economică pe termen lung. În mod cert, proiecțiile arată că deficitul va continua să se situeze la un nivel ridicat și va ajunge la 5,9% din PIB în 2029.

Recomandări

RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
ACUZAȚII LA HOLLYWOOD
BURNETT E EMISAR ÎN UK
NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT

Aduce inflația în zona euro repercusiuni pentru România?

Pe plan extern, FMI evaluează și impactul revenirii inflației în zona euro, care a atins 2% în octombrie. Creșterea prețurilor din Europa poate avea implicații pentru România, mai ales în contextul dependenței economiei românești de importuri și de relațiile comerciale cu statele din zona euro.

Care sunt așteptările?

„Guvernul promite evitarea unui nou acord cu FMI, dar deficitul bugetar a crescut la 5,44% din PIB. Vizita FMI aduce în prim-plan aspectele esențiale ale economiei românești și provocările pe termen lung, cum ar fi deficitul de cont curent și perspectivele de creștere. În contextul în care inflația revine în zona euro, iar România se confruntă cu incertitudini economice, consultările FMI pot ajuta la adaptarea politicilor economice naționale pentru a răspunde eficient noilor provocări”, ne spune Laura Cenușoiu Buciu, editor Aleph Nerws.

Citește și