• Șefa FMI este îngrijorată de ajutoarele acordate fermierilor.
  • Georgieva: Trebuie investiții în economia verde și joburile viitorului.
  • FMI recomandă României o reformă a politicii fiscal.

Șefa FMI insistă încă o dată: statele lumii ar trebui să înceapă să renunțe la ajutoarele date în pandemie și să se concentreze pe dezvoltare. Kristalina Georgieva spune că înțelege dificultățile fermierilor, dar este îngrijorată că ajutoarele către ei sunt prelungite, în loc să fie făcută consolidare bugetară, să se investească în competitivitate, în economia verde, în pregătirea pieței muncii pentru joburile viitorului.

Delegația FMI, care a fost săptămâna aceasta la București, transmite că suntem pe drumul cel bun, pachetul fiscal de anul trecut a fost un pas în direcția corectă, dar nu este suficient. Ne fac și recomandări experții FMI, pentru a crește veniturile fiscale. Printre acestea, reforma impozitului pe venit, eventual prin impozit progresiv, reforma taxei pe valoare adăugată, creșterea impozitului pe proprietate și modalități de a limita impactul fiscal al reformei pensiilor, precum și o taxă pe carbon în sectoarele transporturilor și construcțiilor sau accize suplimentare la combustibilii fosili.

Potrivit unei analize a Asociației Energia Inteligentă, introducerea taxei pe carbon în construcții și transporturi va genera scumpiri la toate produsele și serviciile. Cheltuielile ar crește cu circa 8% pentru gospodăriile din mediul rural și cu 10% pentru cele din mediul urban.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
MENIU A LA GREC
JOE BIDEN DECLASIFICĂ MARIJUANA
RAZBOIUL PENTRU A.I. A ÎNCEPUT

Citește și: