• Starlink a afirmat că rețelele sale de satelit nu au funcționat și nici nu au fost comercializate în Rusia.
  • Direcția Principală de Informații (GUR) din Kiev a susținut duminică că există dovezi tot mai mari ale utilizării lor de către forțele ruse în regiunea Donețk.
  • Interceptările radio ale conversațiilor dintre forțele ruse au arătat că terminalele Starlink au fost instalate în unitățile Brigăzii de Asalt a 83-a a Rusiei care operează în Donețk.

Principala agenție de informații militare a Ucrainei a acuzat forțele ruse că folosesc terminale Starlink produse de SpaceX de la Elon Musk în zonele ocupate, conform CNBC.

Starlink a afirmat că rețelele sale de satelit nu au funcționat și nici nu au fost comercializate în Rusia, după ce terminalele sale au fost livrate Ucrainei în urma invaziei din februarie 2022, pentru a facilita comunicațiile câmpului de luptă pentru forțele ucrainene.

„O serie de știri false susțin că SpaceX vinde terminale Starlink Rusiei. Acest lucru este categoric fals”, a postat Musk duminică pe platforma de socializare X, pe care o deține. „Din câte știm, niciun Starlink nu a fost vândut direct sau indirect Rusiei.”

Recomandări

CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G
MET GALA 2024
IOHANNIS SE ÎNTÂLNEȘTE CU BIDEN
GATES ÎȘI VINDE IAHTURIURILE
CUM ARATĂ UK LA UN AN DE LA ÎNCORONARE?

Direcția Principală de Informații (GUR) a Kievului a susținut duminică că există tot mai multe dovezi că echipamentul este folosit de forțele ruse în regiunea Donețk. „Da, au fost înregistrate cazuri de utilizare a acestor dispozitive de către ocupanții ruși. Acest lucru începe să capete o natură sistemică”, a declarat purtătorul de cuvânt al GUR, Andriy Yusov.

Într-o declarație pe site-ul său, GUR a declarat că interceptările radio ale conversațiilor dintre forțele ruse au arătat că terminalele Starlink au fost instalate în unitățile Brigăzii de Asalt a 83-a a Rusiei care operează în Donețk, lângă orașele Klischiivka și Andriivka.

Într-o postare pe X pe 8 februarie, Starlink a spus că „SpaceX nu face afaceri de niciun fel cu guvernul rus sau cu armata sa”. „Starlink nu este activ în Rusia, ceea ce înseamnă că serviciul nu va funcționa în acea țară. SpaceX nu a vândut sau comercializat niciodată Starlink în Rusia și nici nu a livrat echipamente în locații din Rusia. Dacă magazinele rusești pretind că vând Starlink în acea țară, își înșală clienții.”

Citește și: