- Legea prevede ca țara să atingă nivelul zero net – în care ar elimina din atmosferă cel puțin la fel de multă poluare care încălzește planeta pe cât emite – până în 2050.
- În prezent, Elveția importă aproximativ trei sferturi din energia sa, toate petrolul și gazele provenind din străinătate.
- Actualul proiect de lege privind clima a fost propus ca răspuns la Inițiativa pentru ghețari care a făcut presiuni pentru a pune capăt combustibililor fosili pentru a salva ghețarii țării.
Alegătorii elvețieni au aprobat o nouă lege pentru a reduce utilizarea combustibililor fosili și pentru a diminua în mod semnificativ nivelurile de poluare care încălzesc planeta, în timp ce țara se confruntă cu niveluri alarmante de topire a ghețarilor, scrie CNN.
Legea, care a fost aprobată de puțin peste 59% dintre alegători în timpul unui referendum desfășurat duminică, prevede ca țara să atingă nivelul zero net – în care ar elimina din atmosferă cel puțin la fel de multă poluare care încălzește planeta pe cât emite – până în 2050.
În prezent, Elveția importă aproximativ trei sferturi din energia sa, toate petrolul și gazele provenind din străinătate. „Acești combustibili fosili nu vor fi disponibili la nesfârșit și reprezintă o povară grea pentru climă”, se arată într-o declarație publicată duminică pe site-ul guvernului elvețian. Guvernul a precizat că dorește să reducă utilizarea petrolului și a gazelor naturale, crescând în același timp energia produsă în Elveția.
Legea impune măsuri de reducere a consumului de energie
Noul proiect de lege include măsuri de reducere a consumului de energie și de sprijinire a companiilor pentru a utiliza tehnologii mai prietenoase cu clima.
Elveția intenționează să investească 2 miliarde de franci (2,24 miliarde de dolari) pentru a-i ajuta pe oameni să înlocuiască sistemele de încălzire a locuințelor care funcționează pe bază de combustibili fosili cu cele care funcționează pe bază de energie regenerabilă și 1,2 miliarde de franci (1,34 miliarde de dolari) pentru ca întreprinderile să își ecologizeze tehnologia, a postat pe Twitter André Simonazzi, un purtător de cuvânt al guvernului elvețian.
Elveția, o țară cu 8,7 milioane de locuitori, are un sistem de democrație directă, care permite cetățenilor să declanșeze un referendum la nivel național asupra propunerilor care obțin peste 100.000 de semnături.
O lege a climei a fost introdusă pentru prima dată în 2021, incluzând măsuri de majorare a taxelor pentru activitățile care produc niveluri ridicate de poluare care încălzesc planeta, cum ar fi zborul cu avionul și conducerea mașinilor cu motor pe benzină. Dar a fost respinsă de alegători.
Citește și