- Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) s-a pronunțat vineri, cu privire autorizarea vaccinării adolescenţilor cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani.
- EMA a decis că vaccinul alinaţei americano-germane Pfizer/BioNTech poate fi administrat dolescenţilor cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani.
- Până acum, vaccinul era autorizat în vederea vaccinării persoanelor în vârstă de peste 16 ani.
Marco Cavaleri, șeful comisiei de amenințări biologice și strategie de vaccinare, a anunțat că EMA a aprobat folosirea vaccinului Pfizer pentru copiii care au între 12 și 15 ani.
Este, așadar, primul vaccin anti-COVID care obține aprobarea EMA în vederea vaccinării adolescenţilor în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE). Până acum, vaccinul era autorizat pentru vaccinarea persoanelor în vârstă de peste 16 ani.
Laboratoarele Pfizer și BioNTech au transmis, pe 31 martie, că vaccinul pe care l-au produs are o eficienţă de 100% la adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani. Anunțul a fost făcut după aflarea rezultatelor unui test clinic în faza 3, asupra a 2.260 de adolescenţi, în Statele Unite.
„Hotărârea venită de la EMA era așteptată și se bazează pe datele din studiile clinice și lucrurile sunt clare. Partea de eficacitate este chiar mai bună decât în cazul adulților. Mai ales că cei mici nu au afecțiuni cronice. Ei sunt vectori care pot transmite virusul”, a spus medicul Adrian Marinescu, la Aleph News.
Întrebat despre reticența părinților, dr. Marinescu a răspuns: „era aceeași discuție legată și de vaccinarea adulților. Poate că această reticență se referă și că nu existau studii. (…) Eu cred căa acum lucrurile sunt clare.”
De asemenea, Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a anunțat, joi, că așteaptă decizia EMA în ceea ce privește vaccinarea copiilor, iar dacă această decizie va primi undă verde, atunci România va începe vaccinarea minorilor cât de repede posibil.
„Aşteptăm cu nerăbdare decizia Asociaţiei Europene a Medicamentului, cât de repede posibil vom aproba şi noi şi vom începe vaccinarea la această grupă de vârstă. Evident că vaccinarea va avea nevoie şi de acordul informat al părintelui. Sperăm să existe o cât mai mare colaborare cu părinţii şi cu medicii de familie aşa încât copii care nu neapărat suferă şi nu dezvoltă forme foarte severe, dar sunt un vector important de transmitere, să se vaccineze în număr cât mai mare”, a declarat Ioana Mihăilă.
Știre în curs de acutalizare.