• Președintele francez Emmanuel Macron a refuzat să catalogheze acțiunile Rusiei din Ucraina drept genocid.
  • Într-un interviu acordat postului TV France 2, Macron a dorit să se delimiteze de declarațiile făcute de președintele american Joe Biden, care vorbise deschis despre genocid în Ucraina.
  • Macron a insistat asupra faptului că poporul rus și cel ucrainean sunt „înfrățite”, astfel că folosirea termenului de „genocid” e inoportună.

Președintele francez Emmanuel Macron a refuzat să catalogheze acțiunile Rusiei din Ucraina drept genocid, relatează CNN.

Macron este unul dintre puținii lideri europeni care au ales să țină o legătură strânsă cu Vladimir Putin după declanșarea războiului, în special telefonică.

M-aș feri să folosesc astfel de termeni precum genocid, pentru că aceste două popoare sunt înfrățite”, s-a limitat să comenteze Macron verva lui Joe Biden atunci când acuză Rusia de genocid și alte crime de război.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Conform presei franceze, președintele Macron și liderul rus Vladimir Putin au discutat telefonic, de la începutul războiului din Ucraina, zeci de ore. Președintele și-a motivat alegerea.

Vreau să încerc, atât cât pot, să opresc acest război și să fie pace. Nu cred că o escaladare a situației ajută pe cineva. Putem spune, cu siguranță, că situația e inacceptabilă și că există crime de război. Sunt vremuri fără precedent în timpul nostru, în Europa”, a adăugat Macron.

Cu toate acestea, chiar dacă se ferește de cuvinte dure, Macron a dat asigurări că autoritățile franceze vor coopera strâns cu cele din Ucraina pentru a investiga crimele de război.

Rusia a început unilateral acest război extrem de brutal, deja e stabilit că au comis crime de război și trebuie să găsim responsabilii”, a completat politicianul.

Conform definiției din DEX, genocidul este considerat o infracțiune săvârșită în scopul de a distruge deliberat și sistematic, în întregime sau în parte, o colectivitate sau un grup național, rasial, etnic sau politic.