• Președintele Franței spune că trebuie să se adapteze noilor conflicte.
  • Prezența militară franceză pe teritoriul României se va face sub îndrumare NATO.
  • Acest lucru ar fi fost discutat de președintele francez și Dacian Cioloș din anul 2016.

Emmanuel Macron anunță prezență militară franceză, sub NATO, în România. Anunțul a fost făcut în fața forțelor armate franceze, în tabăra Oberhoffen. Macron spune că trebuie să se adapteze la noile conflicte și că este o situație de mare risc, astfel că o escaladare rămâne posibilă. Emmanuel Macron: „Trebuie să ne reînarmăm diplomatic și geopolitic”.

În perioada 2019 -2023, Franța investește 198 de miliarde de euro în echipamente militare. Credeai că au venit doar americanii? Greșit! Acum vin și francezii. Președintele Franței, Emmanuel Macron a anunțat că Franța este de acord să trimită trupe militare în România, în cadrul NATO, dacă vecinătățile Europei sunt în pericol.

„Contribuția forțelor noastre armate la echilibrul Europei noastre. Am continuat să dislocăm pentru securitatea partenerilor noștri europeni, în cadrul misiunilor NATO și misiunilor FPI cu amicii noștri baltici și vom continua să facem asta în timp, la fel cum arătat disponibilitatea noastră de a merge mai departe. Și în cadrul Alianței NATO ne-am angajat la noi misiuni pentru a ne lua toate responsabilitățile în misiunile de tipul FPI, în particular în România, dacă asta s-a hotărât. Solidaritate cu prietenii noștri europeni, în cadrul NATO, angajament crescut al Franței, la fel cum ne-am condus operațiunile în Mediterana Orientală, în Marea Neagră, în Golful Persic, oriunde securitatea directă a vecinătăților Europei noastre a fost pusă în joc”, transmite Emmanuel Macron.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Anunțul surpriză cu privire prezența trupelor franceze la România a fost preluat și de europarlamentarii francezi și salutat de Dacian Cioloș, un apropiat al președintelui Macron, care a spune că a discutat de acest lucru încă din 2016. Președintele Franței și-a axat discursul pe contracararea noilor amenințări dar a insistat și pe suveranitatea militară europenă.