• În ultima săptămână, manifestanții au jefuit magazine, au vizat numeroase simboluri ale Republicii Franceze.
  • Aproximativ 72 de persoane au fost arestate în noaptea de luni spre marți, ceea ce reprezintă o scădere puternică față de weekend.
  • Emmanuel Macron a făcut o vizită surpriză la clădirile poliției din Paris pentru a-și arăta sprijinul pentru ofițeri.

Președintele francez Emmanuel Macron a spus că apogeul revoltelor din întreaga țară a trecut după o săptămână de violențe. El a făcut comentariile marți, la o întâlnire a peste 200 de primari din zonele care au fost afectate de tulburări, informează BBC.

Protestele au fost declanșate de împușcarea fatală a adolescentului Nahel M la o oprire de trafic din apropierea Parisului, pe 27 iunie. Cu toate acestea, președintele a spus că a rămas în continuare „prudent”.

„Este de durată revenirea la calm? Voi fi atent, dar vârful pe care l-am trăit în ultimele zile a trecut”, a spus el într-o adresă televizată. Macron a spus că i-a invitat pe primari să le mulțumească pentru acțiunile întreprinse în ultimele zile.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

„Dacă sunteți aici, este pentru că ați fost victimizat, uneori ați fost victimizat într-un mod foarte direct și personal, familiile și cei dragi, într-un mod intolerabil și de nespus”, a adăugat el. Comentariile sale vin în timp ce Ministerul de Interne a declarat că nivelul violenței s-a redus la jumătate în ultimele 24 de ore.

Mai multe persoane, inclusiv polițiști, au fost rănite în ciocniri pe stradă, iar un pompier a murit duminică seara în timp ce încerca să stingă mașinile în flăcări. Sute de persoane au fost arestate, iar revoltele se estimează că au provocat pagube de milioane de euro transportului public numai în regiunea Parisului.

Protestatarii au întrerupt o ședință la tribunalul Lyon

Protestatarii întrerup o ședință la tribunalul Lyon unde 25 de persoane vor fi judecate în înfățișare imediată. Sala a fost evacuată, iar audierea trebuie reluată cu ușile închise. Ministrul Justiției tocmai a anunțat că 350 de persoane au fost întemnițate de la începutul revoltelor.

Primarii din Franța cer încetarea violențelor

Luni, primarii din Franța au organizat demonstrații care cer încetarea violenței după ce atacatorii au încercat să incendieze casa lui Vincent Jeanbrun, un primar din suburbia Parisului, și au tras cu rachete asupra soției și copiilor oficialului care fugea. Parchetul a deschis o anchetă pentru tentativă de omor.

Macron le-a spus primarilor marți că au „sprijinul său deplin” și că le va oferi răspunsuri la evenimentele din săptămâna trecută. Uciderea lui Nahel M de către un ofițer de poliție a reaprins furia din partea membrilor publicului, care acuză forțele de securitate de rasism de sistem. Tânărul de 17 ani era de origine algeriană.

Citește și