- Alianțele anti-RN se pot constitui până mâine la ora 18.
- Berlinul se declara îngrijorat de rezultatele primului tur al alegerilor din Franța.
- Kremlinul « urmărește cu atenție » ceea ce se întâmplă la Paris.
A doua zi după victoria extremei drepte a Marinei Le Pen, în primul tur al alegerilor legislative, Emmanuel Macron face apel la un baraj pentru a împiedică accesul acesteia la cele mai înalte funcții în stat. În culise, se fac pregătiri pentru turul doi care va avea loc duminică, 7 iulie. Data limită pentru a depune candidaturile celor ramași în cursă este mâine, ora 18.
Cum se prefigurează rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin?
Reuniunea Națională a Marinei Le Pen nu are încă o majoritate absolută, dar ar putea să o obțină în turul doi. Totul depinde, desigur, de alegători dar și de alianțele care se fac în aceste zile, în fiecare circumscripție. Doar 76 de deputați au fost aleși din primul tur. În turul doi exista însă multe « trunghiulare », adică circumscripții care au cate trei candidați ramași în cursă. Or, încă de noaptea trecută s-au făcut apeluri la un « front republican ».
În unele circumscripții în care RN este pe primul loc, înțelegeri s-au făcut între următorii doi pentru că cel mai prost plasat să se retragă în favoarea celui de pe locul 2 pentru a-i permite să câștige în fata extremei drepte. Apeluri în acest sens au fost făcute și de Frontul Popular (stânga), dar și de Gabriel Attal sau președintele Macron.
49 de retrageri au fost deja anunțate în cadrul triunghiularelor pentru turul doi. Candidații au până mâine seară să se retragă, făcând posibilă blocarea extremei drepte. Dintre acestea, 30 de retrageri provin de la majoritatea prezidențială (Renașterea, Orizonturi, Modem), 4 de la La France Insoumise, 2 de la Partidul Comunist Francez, 5 de la Partidul Socialist și 6 de la Ecologiști.
S-ar putea crea o alta majoritate, fară extrema dreaptă?
Dacă RN nu obține majoritatea absolută duminică, Macron poate încerca să constituie o majoritate cu partidele așa zis republicane, adică cele din Frontul Popular mai putin LFI și cele din coaliția de centru la care s-ar adaugă câteva zeci de deputați republicani. Ar fi o soluție – totuși, fragilă – pentru ieșirea din criza. Dacă nu se ajunge la înțelegere, țara risca să devină neguvernabilă.
Cum au reacționat partenerii europeni la aceste rezultate spectaculoase?
Berlinul a estimat că victoria RN din primul tur al acestor alegeri nu poate lasă pe nimeni indiferent. „Germania și Franța poartă o responsabilitate deosebită pentru Europa noastră comună”, a subliniat Annalena Baerbock, șefa diplomației germane, în cadrul unei conferințe de presă , observând că « Un partid care vede în Europa problema și nu soluția este în frunte la aceste alegeri ».
Fostul președinte al Consiliului European și actualul prim-ministru polonez Donald Tusk vorbește despre „un mare pericol” pentru Franța și Europa în contextul unei ascensiuni a dreptei radicale în Europa, și în ceea ce privește influențele rusești.”
Începe într-adevăr să pară un mare pericol. Nu doar rezultatele primului tur al alegerilor franceze, ci și informațiile despre influența rusă și serviciile rusești, în multe partide radicale de dreapta din Europa”, spune el.
Iar Kremlinul urmărește „foarte îndeaproape” alegerile din Franța, a afirmat purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov.
„Așteptăm turul doi, dar preferințele alegătorilor francezi ne sunt mai mult sau mai puțin clare”, a adăugat el.
Georgia Meloni s-a declarat mulțumită.
„ Demonizarea ” extremei drepte nu mai funcționează, s-a bucurat premierul italian a doua zi după scorul istoric al RN: „Am observat-o în Italia, o vedem din ce în ce mai mult în Europa și în Occident ”.