• Emmanuel Macron a depus sâmbătă jurământul pentru cel de-al doilea mandat de preşedinte, promiţând să conducă ţara cu o ,,nouă metodă„.
  • Macron a obţinut 58,5% din voturi în al doilea tur de scrutin în faţa candidatei extremei drepte Marine Le Pen.
  • Noul mandat al lui Macron începe în mod oficial în seara zilei de 13 mai, iar premierul său, Jean Castex, rămâne deocamdată în funcţie.

Emmanuel Macron a depus sâmbătă jurământul pentru cel de-al doilea mandat de preşedinte, promiţând să conducă ţara cu o ,,nouă metodă„, în timp ce rivalii săi politici au dat startul campaniei pentru alegerile legislative de luna viitoare, scrie Reuters.

Într-o ţară în care preşedinţii sunt rareori realeşi, Macron a obţinut 58,5% din voturi în al doilea tur de scrutin în faţa candidatei extremei drepte Marine Le Pen, în pofida unei opoziţii puternice faţă de politicile sale pro-business şi a unei propuneri de creştere a vârstei de pensionare.

Într-un discurs scurt, el a vorbit despre necesitatea de a inova într-o perioadă de provocări fără precedent pentru lume şi pentru Franţa şi a afirmat că al doilea mandat va fi ,,nou” şi nu doar o continuare a primilor cinci ani de mandat.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

,,Trebuie să inventăm împreună o nouă metodă, departe de tradiţii şi de rutine obosite, cu care să putem construi un nou contract productiv, social şi ecologic„, a spus el, promiţând să acţioneze cu ,,respect” şi ,,consideraţie„.

El a evidenţiat ameninţarea reprezentată de invazia Rusiei în Ucraina, precum şi preocupările globale legate de mediu.

Mandatul Macron începe în mod oficial în seara zilei de 13 mai

Printre cei 500 de invitaţi prezenţi s-au numărat foştii preşedinţi Francois Hollande şi Nicolas Sarkozy, foştii prim-miniştri Edouard Philippe, Manuel Valls, Alain Juppe şi Jean-Pierre Raffarin, precum şi lideri religioşi şi alte personalităţi ale statului.

Stânga politică nou unită – o coaliţie formată între Partidul Socialist al lui Hollande, partidul de stânga dură La France Insoumise (LFI), Verzii şi Partidul Comunist – speră să îl priveze pe Macron de majoritate la votul parlamentar din 12-19 iunie.

Partidele cândva dominante ale lui Hollande şi Sarkozy – Socialiştii de stânga şi Les Republicains de dreapta – au fost puternic slăbite în ultimii ani, în parte din cauza ascensiunii mişcării politice a lui Macron.

În timp ce începe campania pentru alegerile din iunie, Les Republicains ar urma, de asemenea, să organizeze sâmbătă o reuniune a consiliului naţional.

Macron va vizita luni Parlamentul European de la Strasbourg cu ocazia Zilei Europei

În aceeaşi zi, pentru prima călătorie în străinătate de la învestirea sa, el se va îndrepta spre Berlin pentru a se întâlni cu cancelarul german Olaf Scholz.

Noul mandat al lui Macron începe în mod oficial în seara zilei de 13 mai, iar premierul său, Jean Castex, rămâne deocamdată în funcţie.