• Franța este cea care a livrat primele tancuri ca și primele misile cu rază lungă.
  • Ipoteza livrării de avioane Mirage, despre care se vorbește deja de un an, de la ultima vizita a lui Zelenski la Paris, este din ce în ce mai credibilă.
  • Anunţurile făcute de Emmanuel Macron privind livrarea către Kiev a rachetelor aer-sol Scalp şi a bombelor ghidate A2SM tind să facă acest scenariu din ce în ce mai probabil.

Kievul așteaptă luna aceasta vizita programată a președintelui francez Emmanuel Macron. Speranța lui Zelenski este că veștile bune vor include și livrarea de avioane de vânătoare Mirage 2000-D, care vor fi înlocuite în armata franceza de Raffale.

Franța este cea care a livrat primele tancuri ca și primele misile cu rază lungă. Chiar daca nu în mare cantitate, acestea aveau rolul de a depăși linia roșie pe care și-a impus-o occidentul și a face mai ușor acceptabilă de exemplu livrarea tancurilor Leopard sau Abrams.

Ipoteza livrării de avioane Mirage, despre care se vorbește deja de un an, de la ultima vizita a lui Zelenski la Paris, este din ce în ce mai credibilă. Șeful Forțelor Aeriene Ucrainene a spus recent într-un mesaj pe Telegram că alături de F-16 și MiG-29, capacitățile de luptă ale bombardierelor Su-24M ar putea să fie îmbunătățite de Mirage-2000-D.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
CE SERIAL PĂRĂSEȘTE JENNA ORTEGA?
BEYONCE INTRĂ ÎN DICȚIONAR
JOE BIDEN TESTEAZĂ CHATGPT
ZHANG INTRĂ ÎN ÎNCHISOARE PENTRU POSTĂRI

Anunţurile făcute de Emmanuel Macron privind livrarea către Kiev a rachetelor aer-sol Scalp şi a bombelor ghidate A2SM tind să facă acest scenariu din ce în ce mai probabil. 55 de exemple ale acestor Mirage-2000D au fost sau sunt în proces de modernizare, desi Franța nu le mai folosește. Le Figaro a dezvăluit anul trecut că timp de o lună și jumătate aproximativ treizeci de piloți ucraineni se antrenau la bazele aeriene Nancy și Mont-de-Marsan și anunță deja o posibilă livrare a aproximativ zece avioane de luptă franceze către armata ucraineană.

Ce speranțe își face Zelenski?

Zelenski a spus chiar el pe 24 ianuarie 2024: „Trebuie să facem posibilă trimiterea de avioane de luptă și mai ales din Franța”. De ce? Pentru că pe lângă livrarea către Kiev a rachetelor aer-sol Scalp de design franco-britanic și a sutelor de bombe A2SM, Mirage-2000D ar oferi Ucrainei posibilitatea de a transporta și trage bomba cu ghidaj laser GBU-12 de fabricație americană, o muniție în cele din urmă ieftină care și-a demonstrat în mare măsură eficacitatea și precizia mortală de mai bine de 25 de ani.

În plus, Mirage-2000-D este, de asemenea, o aeronavă complet adaptată pentru transportul și tirul de rachete de croazieră. Muniții care ar putea inversa în mod semnificativ războiul lovind ținte militare mult în spatele liniilor inamice. Pentru ucrainenii care ar putea beneficia de o livrare de opt până la șaisprezece exemple care să fie luate din stocurile actuale ale Forțelor Aeriene și Spațiale, Mirage-2000-D este așadar o armă letală capabilă să distrugă mijloacele defensive și ofensive ale armatei ruse departe de hotarele sale.

Citește și: