• Rețeaua unui Rapid Eagle, un interceptor de dronă, este în curs de aprobare.
  • Sistemul PARADE capabil să detecteze și să neutralizeze amenințările completează dispozitivul.
  • PARADE va fi completat cu 3 sisteme Bassalt, folosite de Forțele Aeriene pentru bulele de protecție a aerului în timpul evenimentelor.
  • Operatorii se antrenează pentru a face față roiurilor de drone sau atacurilor împotriva mai multor site-uri simultan.

Cu șase luni înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris, guvernul și Statul Major al forțelor armate fac eforturi să asigure populația că totul va fi pregătit, iar îngrijorarea cea mai mare este legată de securitatea Jocurilor. Principala amenințare este cea a dronelor.

Lupta împotriva dronelor este o problemă prioritară și o cursă contra cronometru este în desfășurare. Rețeaua unui Rapid Eagle, un interceptor de dronă, „este în curs de aprobare”, o demonstrație a fost făcută zilele trecute și militarii ne asigura că : „Va fi pregătit pentru Jocurile Olimpice”.

Ne aflam în fața unei amenințări deosebit de dificil de controlat: micro și minidronele pot decola nu departe de țintă și trec neobservate pentru radare care le-ar confunda, de exemplu, cu păsările.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

„Comunicarea urmărește în primul rând să-i descurajeze pe potențialii agresori. Înainte de începerea festivităților, mesajele vor fi transmise spectatorilor străini pe aeroporturile de sosire sau de plecare. Operatorii se antrenează, de asemenea, pentru a contracara o amenințare teroristă, a face față roiurilor de drone sau a contracara atacurile împotriva mai multor site-uri simultan.

Vor fi însă avertismentele suficiente?

Desigur că nu. Dar există o urgență. În timpul primului exercițiu „Coubertin”, organizat anul trecut pentru a testa mijloacele antidrone și capacitățile de comandă, rezultatele nu au fost satisfăcătoare. Sistemul PARADE conceput ca un sistem „complet” nu a putut fi implementat. S-au făcut corecțiile pentru a îmbunătăți sistemul și a avea șase sisteme pregătite pentru Jocurile Olimpice . În timpul Cupei Mondiale de Rugby, un modul PARADE a fost desfășurat pe Stade de France „pentru a-i permite să se antreneze într-un mediu urban în concordanță cu realitatea”.

Dotat cu un radar, un goniometru și o cameră, PARADE ar trebui să permită detectarea și identificarea dronelor necunoscute, înainte de o interceptare. Printre îmbunătățiri, folosirea inteligenței artificiale.

În total, 13 sisteme grele ar trebui să fie desfășurate pentru a securiza jocurile: PARADE va fi completată cu 3 sisteme Bassalt, folosite de Forțele Aeriene pentru bulele de protecție a aerului în timpul evenimentelor, precum parada din 14 iulie.

Citește și