• Prețurile chiriilor sezoniere a explodat.
  • Dai 2000 de euro pe noapte pentru o garsonieră.
  • În ciuda prețurilor, hotelurile înregistrează o cerere spectaculoasă.

Cu 200 de zile înainte de ceremonia de deschiderea a Jocurilor Olimpice de la Paris, prețurile locuințelor de închiriat pentru această ocazie marchează creșteri spectaculoase. Unele frizează absurdul. De exemplu, o garsonieră înghesuită lângă Gara de Nord se închiriază cu 2.000€/noapte. Toată lumea se aștepta ca prețurile locuințelor sezoniere să crească la Paris în perioada Jocurilor Olimpice.

Cât de departe de normă se situează prețurile în acest moment?

Garsoniera a făcut prima pagină în presa franceza, pentru că depășește orice imaginație. Dar ea indică o tendință care a alertat autoritățile încă de la începutul anului trecut. Prețul mediu al unei nopți de persoană se va dubla în intervalul evenimentelor olimpice. Airbnb anunță pe siteul său chiar o creștere de 85%. În general, cele mai prestigioase cartiere atrag cele mai multe prețuri, cul ar ifi sectorul Élysée, cel mai scump în vremuri normale sau zona  Opérei. Iar prețurile anumitor apartamente sunt uneori de șase pana la zece ori mai mari decât în mod normal. Prețul a fost stabilit, spun proprietarii, în comparație cu ofertele hoteliere din aceiași perioadă, care sunt oricum  mult mai mari.

Cât de mari devin prețurile la hotel?

Hotelurile își triplează, în medie, prețurile pentru seara de deschidere a Jocurilor. Sondajul UFC-Que Choisir de la sfârșitul lunii decembrie a 80 de hoteluri de trei și patru stele a arătat că în noaptea ceremoniei de deschidere din 26 iulie o cameră dublă va costa în medie 1.033 euro fata de 317 EUR cu doar două săptămâni mai devreme, pentru noaptea de 12 iulie.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
JOE BIDEN DECLASIFICĂ MARIJUANA
RAZBOIUL PENTRU A.I. A ÎNCEPUT
FT: UE ARE TIMP, SUA AU BANI

În ciuda prețurilor vertiginoase, hotelurile înregistrează o cerere puternică – jumătate dintre hotelurile chestionate de raportul UFC sunt complet rezervate. Treizeci la sută dintre acestea au instituit o cerință de minim două nopți pentru rezervări, unii insistând chiar pentru o ședere minimă de cinci nopți pentru a asigura o rezervare. Organizația de consumatori a evidențiat hotelul de colecție Villa Marquis Meliá (cinci stele) ca fiind deosebit de reprezentativ pentru creșterea dramatică a prețurilor. Hotelul are un sejur de minim patru nopți la un cost de 2.092 EUR pe noapte.

Citește și