• Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, se pregăteşte să îl înlocuiască pe comandantul şef al Forţelor Armate ale Ucrainei.
  • Zelenski i-ar fi spus clar lui Zalujnîi că, indiferent dacă va accepta sau nu acest rol, va fi înlăturat din poziţia sa actuală.
  • La momentul respectiv, Zalujnîi a declarat că războiul a ajuns într-un „impas”, ceea ce a determinat biroul preşedintelui să îl acuze pentru folosirea acestui termen.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, se pregăteşte să îl înlocuiască pe comandantul şef al Forţelor Armate ale Ucrainei, în ceea ce ar fi cea mai mare remaniere a comandamentului militar ucrainean de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, în urmă cu doi ani.

Zelenski i-a oferit luni lui Valeri Zalujnîi, comandantul-şef al forţelor armate, un nou rol de consilier în domeniul apărării, dar generalul a refuzat, potrivit a patru persoane familiare cu discuţiile, citate de Financial Times.

Zelenski i-ar fi spus clar lui Zalujnîi că, indiferent dacă va accepta sau nu acest rol, va fi înlăturat din poziţia sa actuală.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
MENIU A LA GREC
JOE BIDEN DECLASIFICĂ MARIJUANA
RAZBOIUL PENTRU A.I. A ÎNCEPUT

Cele patru persoane au declarat că, deşi în biroul lui Zelenski a fost luată decizia de a-l demite pe Zalujnîi, este posibil ca acesta să nu fie înlăturat pentru o perioadă de timp, după ce în presa ucraineană au apărut rapoarte despre aceste planuri.

Oferta preşedintelui de a-i oferi un nou rol generalului vine după luni de speculaţii cu privire la viitorul acestuia, alimentate de rapoartele privind tensiunile dintre cei doi.

Relaţia lor tensionată a ieşit la iveală în noiembrie, după ce contraofensiva mult mediatizată a Ucrainei nu a reuşit să îşi atingă obiectivele ambiţioase de recucerire a teritoriilor pierdute şi de tăiere a podului terestru al Rusiei către Crimeea.

La momentul respectiv, Zalujnîi a declarat că războiul a ajuns într-un „impas”, ceea ce a determinat biroul preşedintelui să îl acuze pentru folosirea acestui termen.

Luni, purtătorul de cuvânt al lui Zelenski, Serhiy Nykyforov, şi Ministerul Apărării au negat rapoartele privind demiterea lui Zalujnîi, după ce presa ucraineană a obţinut pe surse informaţiile privind decizia de schimbare. Acum aceste informaţii sunt confirmate şi de FT.

Citește și