• Zelenski a avertizat că dacă Rusia ar lovi o țară NATO ar fi începutul celui de-al Treilea Război Mondial”.
  • Mi se pare că Olaf Scholz este conștient de acest risc”, a spus Zelenski.
  • El și-a exprimat dezamăgirea față de refuzul Germaniei de a furniza Ucrainei rachete de croazieră puternice Taurus.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că se teme că conflictul ucrainean va escalada într-un al Treilea Război Mondial dacă agresiunea rusă nu va fi stăpânită cu sprijinul aliaților occidentali ai Kievului, scrie The Independent.

Într-un interviu acordat duminică radiodifuzorului public german ARD, Zelenski a avertizat că dacă Rusia ar lovi o țară NATO ar fi începutul celui de-al Treilea Război Mondial”.

Mi se pare că Olaf Scholz este conștient de acest risc”, a spus Zelenski. De asemenea, el a îndemnat Germania să își folosească greutatea economică pentru a obține mai mult sprijin pentru Ucraina în lupta împotriva Rusiei din partea partenerilor UE, în contextul în care există perspectiva unei potențiale diminuări a ajutorului militar din partea SUA din cauza obiecțiilor republicanilor din Congres.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
CÂT MAI JOACĂ NADAL
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
CE FILM VEZI AZI?

Pasivitatea din partea Statelor Unite sau lipsa de sprijin ar fi un semnal negativ”, a spus el. Întrebat dacă Berlinul va juca un rol mai important în acest caz dacă ajutorul din partea SUA se va epuiza, Zelenski a răspuns: Germania poate reuși să consolideze UE. Multe țări au relații economice importante cu Germania, iar economia lor depinde de deciziile Germaniei, deoarece Germania are o economie puternică”.

De asemenea, el și-a exprimat dezamăgirea față de refuzul Germaniei de a furniza Ucrainei rachete de croazieră puternice Taurus și a sugerat că Germania nu și-a asumat rolul pe care ar fi trebuit să îl joace în prima ocupație a Ucrainei”.

El a afirmat că răspunsul slab al Occidentului la invazia Rusiei în Crimeea în 2014 a încurajat Moscova să lanseze invazia la scară largă în 2022 și a spus că responsabilitatea merge dincolo de răspunsul Germaniei. Nu este vorba doar de Olaf Scholz”, a spus el. Îi privește pe liderii europeni și pe SUA”.

Citește și