• Un raport Bloomberg susține că Putin „testează apele” asupra dorinței SUA de a se angaja în discuții.
  • Kremlinul a negat că Putin a contactat SUA cu privire la discuțiile privind încheierea războiului din Ucraina.
  • Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că raportul „nu corespunde deloc cu realitatea”.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a negat un raport potrivit căruia președintele rus Vladimir Putin a contactat SUA cu privire la discuțiile privind încheierea războiului din Ucraina, scrie Business Insider.

Un raport Bloomberg susține că Putin „a transmis Statelor Unite prin căi indirecte” că este pregătit să se angajeze în discuții pentru a pune capăt conflictului. Înalții oficiali americani au fost informați despre aceste semnale în decembrie printr-un intermediar anonim.

Putin ar putea fi dispus să pună capăt cererilor sale privind neutralitatea Ucrainei și, în cele din urmă, opoziția sa față de aderarea țării la NATO. Oficialii americani au spus că nu au cunoștință de astfel de propuneri și că nu au niciun semn că președintele rus ar fi vrut serios să pună capăt invaziei Ucrainei de către forțele sale.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

„Nu suntem conștienți de schimbările descrise de Rusia”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate al SUA, Adrienne Watson. „Va rămâne la latitudinea Ucrainei să decidă dacă, când și cum să negocieze cu Rusia”. Ca răspuns la întrebările legate de raport, și în special dacă Putin ar fi dispus să renunțe la cererile sale privind neutralitatea Ucrainei și NATO, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că este „un raport greșit”. „Nu corespunde deoc cu realitatea”, a adăugat el.

Dar Peskov a susținut: „Președintele Putin a declarat de nenumărate ori că Rusia a fost, este și va continua să fie deschisă negocierilor privind Ucraina”. „Suntem hotărâți să ne atingem obiectivele. Și am prefera să o finalizam prin mijloace diplomatice. Dacă nu, operațiunea militară va continua până când ne vom atinge obiectivele”, a adăugat el. În noiembrie, Putin le-a spus liderilor G20 că războiul din Ucraina a fost o „tragedie” și că trebuie să ne gândim cum să-l oprim.

Citește și