• Macron va vizita Olanda pentru a discuta pe baza disputei legate de comentariile despre China, SUA și Taiwan.
  • Proaspăt întors dintr-o vizită în China săptămâna trecută, președintele a stârnit critici după ce a declarat că Europa nu trebuie să fie de acord nici cu Washington, nici cu Beijingul în privința Taiwanului.
  • Macron va fi însoțit de soția sa, alături de alți șapte miniștri.

Emmanuel Macron va avea un discurs prin care va prezenta „o doctrină a securității economice” împotriva Chinei și a Statelor Unite, în contextul în care Europa este neliniștită de subvențiile americane pentru climă, scrie France 24.

Discursul are loc după ce Macron a declarat într-un interviu acordat presei că nu vrea să depindă de alții în probleme critice, citând energia, inteligența artificială și rețelele sociale. Comentariile lui Macron din același interviu privind Taiwanul, potrivit cărora Europa riscă să se încurce în crize care nu au de a face cu și ar trebui să „depindă mai puțin de americani” în materie de apărare, au ridicat semne de întrebare, la fel ca și remarcile sale anterioare privind Ucraina.

„Cel mai rău lucru ar fi să credem că noi, europenii, trebuie să fim adepți și să ne adaptăm la ritmul american și la o reacție exagerată a Chinei”, a declarat Macron după vizita de stat de trei zile la Beijing.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Macron, care este însoțit de soția sa, Brigitte, și de alți șapte miniștri, va lua masa cu regele olandez Willem-Alexander și regina Maxima, va vedea expoziția de mare succes Johannes Vermeer la Rijksmuseum din Amsterdam și se va întâlni cu premierul Mark Rutte pe o barcă pe canal.

De asemenea, Franța și Olanda vor depune eforturi pentru a finaliza un pact de apărare până în 2024. Vizita este, de asemenea, menită să apropie tot mai mult cele două țări care se aflau cândva la capetele opuse în ceea ce privește cheltuielile sociale.

Citește și: