• Gershkovici, în vârstă de 31 de ani, este bine cunoscut printre corespondenții străini din Moscova.
  • Editorul BBC Rusia, Steve Rosenberg, îl descrie ca fiind un reporter excelent și un jurnalist cu principii înalte.
  • El a fost acuzat oficial de spionaj, dar WSJ neagă acest lucru.

Statele Unite l-au desemnat pe jurnalistul Evan Gershkovici ca fiind reținut pe nedrept” de Rusia și au cerut eliberarea sa imediată, scrie BBC. Evan Gershkovici, un reporter experimentat în Rusia, a fost arestat luna trecută în orașul Ekaterinburg în timp ce lucra pentru Wall Street Journal. De atunci, el a fost acuzat oficial de spionaj, dar WSJ neagă acest lucru.

Este pentru prima dată când Moscova acuză un jurnalist american de spionaj din epoca sovietică. Denumirea de reținut pe nedrept” în SUA înseamnă că acest caz va fi transferat acum la biroul trimisului special pentru afaceri cu ostatici. Acest lucru va crește profilul cazului și va permite guvernului să aloce mai multe resurse pentru a asigura eliberarea acestuia.

Secretarul de stat american Antony Blinken a stabilit că Evan Gershkovici este deținut pe nedrept de Rusia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel. Acesta a cerut eliberarea imediată” a dlui Gershkovici și a condamnat reprimarea continuă de către Kremlin a vocilor independente din Rusia și războiul său continuu împotriva adevărului”.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM

WSJ a spus: Distincția va debloca resurse și atenție suplimentare la cele mai înalte niveluri ale guvernului american pentru a asigura eliberarea sa”. Facem tot ce ne stă în putere pentru a-l sprijini pe Evan și familia sa”, a adăugat acesta.

Rusia nu a permis accesul oficialilor consulari americani la domnul Gershkovici, ceea ce reprezintă o încălcare a dreptului internațional, a declarat luni mai devreme Patel reporterilor.

Săptămâna trecută, ministerul rus de externe a declarat că problema accesului consular este în curs de rezolvare, dar a adăugat că agitația din SUA în legătură cu acest caz, care a avut ca scop presiuni asupra autorităților ruse… a fost lipsită de speranță și de sens”. Gershkovici, în vârstă de 31 de ani, este bine cunoscut printre corespondenții străini din Moscova. Editorul BBC Rusia, Steve Rosenberg, îl descrie ca fiind un reporter excelent și un jurnalist cu principii înalte.

WSJ a declarat că reporterul său a pierdut contactul cu editorii săi la 28 martie, în timp ce se afla la Ekaterinberg. Serviciul de securitate FSB al Rusiei a declarat că a pus capăt activităților ilegale” prin reținerea jurnalistului.

Organizația de supraveghere a libertății presei Reporteri fără frontiere a declarat că acesta a mers la Ekaterinburg pentru a acoperi grupul de mercenari ruși Wagner, care a participat la unele dintre cele mai grele lupte din estul Ucrainei.

Potrivit unui raport al Fundației James Foley Legacy, care militează pentru libertatea americanilor ținuți ostatici în străinătate, cel puțin 65 de americani au fost reținuți pe nedrept în străinătate în 2022. Fundația poartă numele jurnalistului american răpit în Siria și ucis de gruparea Stat Islamic în 2014.

Citește și: