• USS Harder a fost comandată de Cmdr. Samuel Dealey și a avut deviza „Hit ‘em Harder”. 
  • Descoperirea enavei Harder a fost confirmată de datele furnizate de proiectul Lost 52, o inițiativă condusă de Tim Taylor, CEO al Tiburon Subsea, dedicată localizării celor 52 de submarine americane pierdute în Al Doilea Război Mondial.
  • Harder a primit șase steaguri de luptă și Citația Prezidențială pentru Unitate pentru serviciile din Al Doilea Război Mondial. 

Epava unui submarin al US Navy care a scufundat cele mai multe nave de război japoneze în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost găsită în Marea Chinei de Sud, la aproximativ 80 de ani după ce a fost scufundat de forțele inamice, scrie BBC.

USS Harder a fost găsit la 3.000 de picioare (914 m) sub apă, în largul insulei Luzon din nordul Filipinelor. Harder a fost scufundat în luptă la 29 august 1944, împreună cu echipajul său de 79 de oameni.

Într-una dintre ultimele sale patrule de război, a scufundat trei distrugătoare japoneze și a avariat puternic alte două în decurs de patru zile, potrivit Comandamentului pentru istorie și patrimoniu al marinei americane (NHHC).

Recomandări

A ÎNCEPUT BACALAUREATUL 2024
ISRAELUL MOBILIZEAZĂ REZERVIȘTI
CARE SUNT FUNCȚIILE DE TOP DIN UE
CUM SE ÎNCHEIE SAGA LA S1 SI S2?
CASH SAU LA BANCĂ?
E BĂTAIE PE POSTUL LUI DRULĂ

Acest lucru i-a forțat pe japonezi să își schimbe planurile de luptă și să își întârzie forța de portavioane, contribuind la înfrângerea lor. „Harder a fost pierdut în cursul victoriei. Nu trebuie să uităm că victoria are un preț, la fel ca și libertatea”, a declarat Samuel J. Cox, un amiral american în retragere care conduce NHHC.

Filipine a fost unul dintre principalele câmpuri de luptă din Pacific în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când SUA au luptat pentru a-și recuceri fosta colonie de la Armata Imperială Japoneză.

Apele din interiorul și din jurul arhipelagului au servit drept loc de odihnă pentru celebrele cuirasate din al Doilea Război Mondial.

În 2015, miliardarul american Paul Allen a localizat în Marea Sibuyan din Filipine epava vasului Musashi, una dintre cele mai mari două nave de război japoneze construite vreodată.

Harder, care a navigat sub deviza „Hit ‘em harder”, a fost găsit de proiectul Lost 52, care are ca scop găsirea celor 52 de submarine americane pierdute în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Acesta a fost găsit așezat în poziție verticală pe chila sau coloana sa vertebrală și relativ intact, a precizat US Navy.

Submarinul și echipajul său au fost recompensați ulterior cu Presidential Unit Citation pentru serviciile sale în timpul războiului. Această distincție recunoaște eroismul extraordinar în acțiune.

Căpitanul său, comodorul Sam Dealey, a primit postum cea mai înaltă decorație militară a SUA, Medalia de Onoare.

Citește și