• Erdogan a declarat marți că trebuie evitată orice măsură care ar exacerba războiul din Ucraina și care ar putea extinde conflictul la NATO.
  • Turcia, membră NATO, susține integritatea teritorială a Ucrainei.
  • Erdogan a declarat că Ankara va continua să lucreze pentru a revigora defunctul acord privind cerealele din Marea Neagră.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat marți că trebuie evitată orice măsură care ar exacerba războiul din Ucraina și care ar putea extinde conflictul la NATO, adăugând că îl va primi pe președintele rus Vladimir Putin după alegerile de la sfârșitul acestei luni.

Turcia, membră NATO, susține integritatea teritorială a Ucrainei. Dar menține, de asemenea, relații cordiale cu Rusia și vorbește în mod regulat cu ambele părți în conflict. Ea a oferit Ucrainei sprijin militar și politic, dar se opune și sancțiunilor impuse Moscovei.

Luând cuvântul la o cină de rupere a postului Ramadanului cu ambasadorii străini la Ankara, Erdogan a declarat că Ankara va continua să lucreze pentru a revigora defunctul acord privind cerealele din Marea Neagră pe care l-a negociat cu Națiunile Unite între Moscova și Kiev.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.
LIGHT MAKES YOU FEEL BETTER

„În timp ce ne exprimăm sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, am spus deja că planurile de pace care exclud Rusia nu vor da niciun rezultat”, a declarat Erdogan, făcând referire la un summit de pace pentru Ucraina planificat în Elveția în cursul acestui an, la care Rusia nu va participa.

„Lucrăm pentru a restabili siguranța navigației în Marea Neagră și pentru a ne asigura că comerțul cu cereale se poate face în siguranță. Credem că trebuie evitați pașii care ar exacerba conflictele din regiune, care s-ar extinde și la NATO”, a adăugat el.

Luna trecută, Emmanuel Macron a declarat că aliații occidentali nu ar trebui să excludă desfășurarea de trupe în Ucraina. Cu toate acestea, majoritatea aliaților și șeful NATO s-au distanțat de această idee.

Citește și