• În Istanbul trăiește 18% din populația Turciei și reprezintă o treime din economia țării, deci este important și pe plan politic.
  • Sondajele arată șansele candidatului opoziției și a președintelui la egalitate, însă sondajele nu reflectă totdeauna realitatea.
  • Rezultatul alegerilor din Istanbul vor arăta dacă Erdogan își consolidează puterea sau va rămâne deschisă o cale alternativă.

Alegerile locale din 2019 au fost dure pentru Președintele turc Erdogan, atunci când funcția de primar al orașului Istanbul a fost câștigată de candidatul opoziției. Anul acesta sunt din nou alegeri, iar Președintele pare hotărât să cucerească și acest oraș.

De ce este atât de important Istanbul în politica turcă dacă nu este capitala Turciei?

Este important din punct de vedere al alegătorilor pentru că acolo trăiesc 18 milioane de oameni iar din punct de vedere economic, produce o treime din PIB-ul țării. De asemenea, este un loc simbolic pentru Președinte, dar și pentru orice alt politician din Turcia.

Ce șanse are acum Președintele Erdogan în Istanbul?

Sondajele arată că sunt la egalitate ambii candidați. De multe ori s-a dovedit că în Turcia sondajele nu sunt foarte relevante și pot fi diferențe mari între ce arată sondajele și ce votează oamenii. Pentru Erdogan este foarte important să își consolideze puterea în Istanbul pentru a dovedi că el este șeful în țară. Vrea să arate că acum este momentul în care a preluat de tot puterea.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Citește și