• România și Bulgaria ar urma să fie primite în spaţiul Schengen de Instituțiile europene, în acest an, scrie Euractiv.
  • Controalele la frontierele terestre ar putea fi eliminate până la 1 ianuarie, precizează sursa citată.
  • Comisia Europeană sprijină progresele înregistrate de ambele țări în ultimele trei luni.

Bulgaria și România ar urma să fie primite în spaţiul Schengen de Instituțiile europene, în acest an, scrie Euractiv. Primele vizate sunt granițele aeriene, în octombrie 2023. Ulterior, vor fi eliminate controalele la frontierele terestre până la 1 ianuarie 2024, scrie sursa citată.

Premierul Marcel Ciolacu a cerut Guvernului un plan pentru a convinge Austria să-și schimbe votul privind Bucureştiul. În timp ce Olanda le solicită autorităților bulgare să demonstreze că luptă împotriva corupției și că nu au renunțat la reforma judiciară, cerințele Austriei par mult mai dificil de pus în acțiune.

Comisia Europeană sprijină progresele înregistrate de ambele țări în ultimele trei luni. Țările s-au angajat să respecte politica de azil și returnarea imigranților ilegali, gestionarea frontierelor și cooperării internaționale, progrese care ar trebui să convingă Austria că Sofia și Bucureștiul fac suficiente eforturi pentru înregistrarea migranților ilegali.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

În 8 decembrie 2022, Austria şi-a folosit dreptul de veto şi a blocat aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Tot atunci, cancelarul Karl Nehammer a precizat că România nu poate adera la spațiul Schengen din cauza numărului mare de imigranţi ilegali care nu sunt înregistraţi şi care ajung în Europa Centrală.

Citește și: