Delegaţia USR PLUS din Parlamentul European a cerut Comisiei Europene să facă publice contractele de achiziţionare a vaccinurilor împotriva Covid-19: „Orice secretizare diminuează încrederea oamenilor în campania de vaccinare”.

„Comisia Europeană a reuşit să semneze în ultimele luni contracte de livrare a peste 2 miliarde de doze de vaccinuri COVID-19 cu 6 companii producătoare. Două dintre cele şase posibile vaccinuri au fost deja aprobate şi puse pe piaţa europeană (BioNtech/Pfizer şi Moderna). Este remarcabil şi o dovadă de solidaritate în UE faptul că europenii, inclusiv românii, au deja acces la aceste vaccinuri care sunt singura soluţie pentru a ieşi din criză sanitară cauzată de pandemia COVID-19. În acelaşi timp, în jurul acestor vaccinuri au apărut teorii ale conspiraţiei şi ştiri false care pot fi combătute doar cu transparenţă maximă”, transmite USR PLUS.

Europarlamentarii USR PLUS susţin că orice secretizare diminuează încrederea oamenilor în campania de vaccinare.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

„Fără o rată de vaccinare semnificativă în rândul populaţiei, pandemia nu va lua sfârşit. La solicitarea grupului Renew Europe, din care fac parte şi deputaţii USR PLUS, Comisia Europeană a publicat deja parţial unul dintre acordurile pentru livrare de vaccinuri, cel cu compania CureVac. Însă părţi esenţiale din acesta sunt încă confidenţiale”, se mai arată în comunicatul de presă.

Potrivit sursei citate, delegaţia USR PLUS a trimis joi o interpelare către preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, şi către comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, în care a solicitat trei lucruri, respectiv desecretizarea părţilor relevante pentru public din acordul cu CureVac, publicarea acordurilor cu celelalte companii producătoare de vaccinuri şi, în cazul în care acordurile prezente impun o confidenţialitate nejustificată, renegocierea acestora pentru a permite publicarea lor.

„Transparenţa contractelor e pasul necesar pentru a spori încrederea în strategia europeană de vaccinare”, mai spun cei de la USR PLUS.