• Un ministru german afirmă că atacurile țintite au cauzat scurgerile de informații.
  • Rusia spune că scurgerile amenință securitatea energetică a Europei.
  • Un operator spune că avariile la Nord Stream 1 sunt fără precedent.

Europa a investigat marți ceea ce Germania, Danemarca și Suedia au declarat că au fost atacuri care au provocat scurgeri majore în Marea Baltică de la două gazoducte rusești aflate în centrul unui conflict energetic.

Dar a rămas departe de a fi clar cine ar putea fi în spatele scurgerilor care au fost raportate pentru prima dată luni în cazul conductelor Nord Stream, pe care Rusia și partenerii europeni au cheltuit miliarde de dolari pentru a le construi.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat liderilor de afaceri că scurgerile se datorează unor atacuri țintite asupra infrastructurii și că Berlinul știe acum cu siguranță că nu au fost cauzate de evenimente sau evenimente naturale sau de oboseala materială.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Prim-miniștrii Suediei și Danemarcei au declarat că scurgerile au fost în mod clar cauzate de acțiuni deliberate, informațiile sugerând un probabil sabotaj, în timp ce premierul Poloniei a dat vina pe sabotaj, fără a cita dovezi. Rusia, care a redus livrările de gaze către Europa după ce Occidentul a impus sancțiuni din cauza invaziei Moscovei în Ucraina, a declarat, de asemenea, că sabotajul a fost o posibilitate și că scurgerile au subminat securitatea energetică a continentului.

Un oficial ucrainean de rang înalt a calificat incidentul drept un atac rusesc pentru a destabiliza Europa, fără a oferi dovezi. Vedem clar că este un act de sabotaj, legat de următorul pas de escaladare a situației din Ucraina”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki la inaugurarea unei noi conducte între Norvegia și Polonia.

Premierul Suediei, Magdalena Andersson, a declarat într-o conferință de presă că au fost detectate două explozii în legătură cu scurgerile și, deși acest lucru nu reprezintă un atac asupra Suediei, guvernul său se află în contact strâns cu parteneri precum NATO și vecini precum Danemarca și Germania în legătură cu evoluția situației. Seismologii din Danemarca și Suedia au declarat că au înregistrat luni două explozii puternice în apropierea scurgerilor.

Semnalele nu seamănă cu semnalele de la cutremure. Ele se aseamănă însă cu semnalele înregistrate de obicei în urma unor explozii, a declarat Institutul Geologic al Danemarcei și Groenlandei (GEUS).

Iar seismologii de la Universitatea Uppsala din Suedia, care cooperează cu GEUS, au declarat că a doua explozie, mai mare, corespunde la peste 100 de kilograme de dinamită, adăugând că exploziile au avut loc în apă și nu sub fundul mării. Gazoductele Nord Stream au fost puncte importante într-un război energetic în escaladare între capitalele din Europa și Moscova, care a afectat principalele economii occidentale, a dus la creșterea prețurilor la gaze și a declanșat o căutare de surse alternative de aprovizionare.

Germania este o țară care știe cum să se apere. Iar Europa este un continent care își poate proteja infrastructura energetică, a declarat Habeck din Germania, adăugând că aprovizionarea cu energie a celei mai mari economii europene nu a fost afectată.

Forțele armate ale Danemarcei au declarat că cea mai mare scurgere de gaz a provocat o perturbare de suprafață cu un diametru de peste 1 km.