• SUA și aliații fac deja planuri de urgență în cazul în care livrările de gaz rusesc ar fi blocate.
  • Fără gazul din partea Rusiei, Europa ar avea dificultăți în a supraviețui.
  • Aprovizionarea cu energie din Europa este deja supusă unor tensiuni majore.

Statele Unite și aliații lor se grăbesc să elaboreze planuri de urgență în cazul în care livrările de gaz rusesc, esențiale pentru alimentarea întreprinderilor și încălzirea locuințelor din Europa, vor fi blocate de conflictul din Ucraina.

Europa ar avea dificultăți în a supraviețui mult timp fără gaz din partea Rusiei, iar găsirea unor surse alternative reprezintă o provocare logistică uriașă – o realitate care alimentează îngrijorările privind accesul continentului la energie în timpul unei ierni deja dificile.

„Nu există cu adevărat o alternativă rapidă și ușoară”, a declarat Janis Kluge, expert în la Institutul german pentru afaceri internaționale și de securitate.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ

Oficialii de rang înalt de la Casa Albă au declarat reporterilor în această săptămână că discută cu țările și companiile despre accelerarea producției. De asemenea, aceștia încearcă să identifice surse alternative de gaze naturale care ar putea fi redirecționate către Europa.

Cu toate acestea, executarea unei intervenții de o asemenea amploare pe piețele energetice ar fi dificilă. Construirea de noi conducte și instalații de lichefiere a gazelor durează ani de zile, iar redirecționarea unor volume mari de combustibil fosil într-un moment în care piața globală și rețelele de transport sunt deja tensionate ar necesita cooperarea marilor exportatori de gaze, cum ar fi Qatar, care s-ar putea să nu aibă prea mult spațiu de manevră.

În plus, aprovizionarea cu gaz în Europa este deja supusă unor tensiuni majore. Stocurile scăzute și prețurile ridicate ale gazului au alimentat de luni de zile temerile că, dacă iarna va deveni neobișnuit de rece, țările vor trebui să acorde mai mult ajutor pentru clienții și întreprinderile aflate în dificultate și ar putea chiar să raționalizeze accesul la energie.

Nikos Tsafos, expert în energie la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, a declarat că întreruperile minore ale aprovizionării ar îndoi, dar nu ar rupe sistemul. Cu toate acestea, un scenariu în cel mai rău caz, în care gazul rusesc ar dispărea complet, ar fi o altă poveste.

„O întrerupere a fluxurilor de gaz prin Ucraina este dureroasă, dar gestionabilă”, a declarat Tsafos.O întrerupere totală a exporturilor de energie rusească ar fi catastrofală. Europa nu are cum să înlocuiască acele volume într-un mod semnificativ”.