- Germania și Islanda au înaintat vineri, în numele a zeci de țări, o solicitare de organizare a unei sesiuni speciale în cadrul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului cu privire la protestele actuale din Iran.
- Guvernul a pus moartea lui Amini pe seama unor probleme medicale preexistente.
- Iranul s-a opus convocării reuniunii în cadrul unor întâlniri private.
Germania și Islanda au înaintat vineri, în numele a zeci de țări, o solicitare pentru organizarea unei sesiuni speciale în cadrul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului pe tema protestelor în curs de desfășurare din Iran la sfârșitul acestei luni, se arată într-un document.
Advertisment
Solicitarea a cerut ca sesiunea „să abordeze deteriorarea situației drepturilor omului în Republica Islamică Iran, în special în ceea ce privește femeile și copiii”, potrivit scrisorii semnate de ambasadorii celor două țări.
Demonstrațiile antiguvernamentale au început în septembrie după moartea unei femei kurde, Mahsa Amini, care fusese reținută de poliția morală pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict impus de Republica Islamică femeilor. De atunci, acestea s-au transformat într-o revoltă populară, iar grupurile de apărare a drepturilor omului spun că sute de protestatari au fost uciși în urma represiunii guvernamentale.
Recomandări
Guvernul a pus moartea lui Amini pe seama unor probleme medicale preexistente. Cel puțin o treime din membrii cu drept de vot ai Consiliului ONU pentru Drepturile Omului au susținut propunerea, așa cum este necesar pentru întâlnirile care nu se înscriu pe agenda normală a organismului, ceea ce înseamnă că convocarea sa este o formalitate.
Zeci de alți semnatari au semnat, de asemenea, misiunea diplomatică germană de la Geneva, ceea ce a dus numărul total de susținători la 44. Aceasta nu a furnizat imediat lista.
Iranul s-a opus convocării reuniunii în cadrul unor întâlniri private, au declarat diplomați pentru Reuters. Misiunea sa diplomatică de la Geneva nu a răspuns la un răspuns trimis prin e-mail pentru comentarii cu privire la dezbaterea planificată vineri.
Consiliul pentru drepturile omului nu are puteri juridice în sine, dar dezbaterile sale stimulează examinarea presupuselor abuzuri și, uneori, dovezile obținute în urma investigațiilor sale sunt folosite ulterior în procese în instanțe internaționale.
Partenerii noștri