• Executivul Uniunii Europene va recomanda azi ca blocul comunitar să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Moldova.
  • Miroslav Tașcu-Stavre: Procesul e destul de lung, va fi foarte important votul din Consiliul European
  • Miroslav Tașcu-Stavre: E o veste extrem de bună pentru Republica Moldova

Comisia Europeană a recomandat țărilor membre ale Uniunii Europene să inițieze negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la UE, „o recunoaștere a efortului nostru comun”, susține președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Președintele Republicii Moldova arată că raportul Comisiei Europene confirmă că Moldova a făcut în ultimul an reforme serioase care pregătesc țara pentru a deveni un stat european. Decizia finală privind începerea negocierilor cu Moldova va fi luată de către statele membre la reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie.

Președintele Senatului Nicolae Ciucă salută decizia Comisiei Europene de a recomanda Consiliului European începerea negocierilor de aderare la UE pentru Republica Moldova și Ucraina.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

„Republica Moldova și Ucraina fac astăzi un nou pas pe drumul lor european. Salut decizia Comisiei Europene de a recomanda Consiliului European începerea negocierilor de aderare la UE pentru cele două state. În decembrie, liderii UE vor dezbate această recomandare și vor lua o decizie care ar putea marca începutul unui nou capitol pentru marea familie europeană”, susține Nicolae Ciucă.

Miroslav Tașcu-Stavre: E o veste extrem de bună pentru Republica Moldova

„E o veste extrem de bună pentru Republica Moldova. Comisia Europeană este cea care, de altfel, conduce tot acest proces mult așteptat de frații de peste Prut. Dar mai este și un pas politic. E vorba de aprobarea Consiliului European, care ne așteptăm să vină undeva la începutul anului viitor. «Ce spune practic lucrul acesta? Că Moldova e pregătită să înceapă negocierile?» Practic, ea are și a obținut statutul de stat candidat și, așa cum o făcea și România, începe drumul lung al negocierilor pe fiecare capitol în parte. «De ce?» Pentru că atât Moldova, cât și Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită pentru această integrare”, explică Miroslav Tașcu-Stavre, expert în relații internaționale.

Miroslav Tașcu-Stavre: „Procesul e destul de lung, va fi foarte important votul din Consiliul European și aici trebuie să recunoaștem că avem aceeași poveste pe care o avem și noi cumva legată de spațiul Schengen, și anume că în Consiliul European e nevoie de una limitate, practic, niciun stat să nu se opună sau să ridice obiecții privind calendarul acesta, care va însemna practic negocieri pe fiecare capitol în parte.”

Citește și