• Exercițiul se desfășoară între 5 și 23 mai în poligoanele din Smârdan, Cincu, Capu Midia, Bogata şi Frecăţei.
  • Exercițiul militar are loc în perioada 5-23 mai și va testa mobilitatea militară a trupelor aliate.
  • Dacian Spring 2025 va avea un scenariu în care forțele aliate vor respinge un atac al unei țări inamice.
  • Exercițiul militar vine cu o premieră: un batalion belgian de manevră va ajunge pe teritoriul României.

În jur de 4.000 de militari şi 913 mijloace tehnice din 10 ţări aliate vor participa, în perioada 5 – 23 mai, la exerciţiul multinaţional DACIAN SPRING 2025, organizat pe teritoriul României. Dacian Spring 2025 va avea un scenariu în care forțele aliate vor respinge un atac al unei țări inamice, scrie Monitorul Apărării și Securității.

Exercițiul este planificat şi condus de Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est şi se va desfăşura simultan în poligoanele de instruire de la Smârdan, Cincu, Capu Midia, Bogata şi Frecăţei. Exerciţiul are ca obiectiv principal exersarea unei operaţii de apărare colectivă şi consolidarea integrării forţelor participante în arhitectura de comandă şi control a Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est.

Cât de important este acest exercițiu pentru apărarea României?

Este foarte important, mai ales în contextul actual de securitate. La Dacian Spring participă militari aliați din state precum Belgia, Bulgaria, Franța, Italia, Spania și altele, care vor exersa, alături de militarii români, răspunsuri la un posibil atac inamic. Se vor lua în considerare tacticile folosite în războaiele moderne, în special în Ucraina, mai ales că principala amenințare la adresa României, conform Strategiei Naționale de Apărare a Țării, este Rusia.

Recomandări

PUTIN REFUZĂ NEGOCIERILE
1/4 TINERI NU LUCREAZĂ
CARE-I MODA? ANII '80
TRUMP'S DINNER
UE VREA DIALOG
SWIFT ÎȘI RETRAGE MĂRTURIA

Acești militari vor pune în practică toate lecțiile învățate din conflictele recente de peste graniță, pentru a evalua cum pot fi acestea îmbunătățite, cât de bine funcționează interoperabilitatea dintre armate și cât de adecvate sunt echipamentele militare existente pentru astfel de scenarii.

Un alt aspect important va fi mobilitatea militară, adică transferul militarilor și al echipamentelor atât între țări, cât și pe teritoriul României. Știm că, la capitolul infrastructură rutieră și feroviară, România nu excelează, dar face pași spre îmbunătățirea acesteia.

Chiar la începutul acestui an au început lucrările la podul de la Voila, cunoscut și ca „podul NATO”, despre care s-a scris în mai multe articole de presă. Acesta este folosit, de exemplu, de militarii francezi din Brigada 5. La începutul anului se vehicula că exercițiul din 2025 ar putea fi amânat din cauza infrastructurii precare din România, însă, iată, el se desfășoară conform planului stabilit anul trecut.

O premieră a acestui exercițiu este și faptul că un batalion belgian de manevră va ajunge pe teritoriul României. Aceasta este o componentă importantă pentru apărare, deoarece testează cooperarea dintre structurile militare și cele civile ale statelor NATO, în cazul unei necesități de mobilizare rapidă pe flancul estic al alianței.

Exercițiul este cu atât mai important în contextul unei posibile reduceri a angajamentului Statelor Unite față de securitatea europeană, ceea ce face și mai esențială verificarea interoperabilității dintre statele aliate.