- Aproape jumătate dintre cei mai importanţi experţi în politică externă consideră că Rusia va deveni un stat eşuat sau se va destrăma până în 2033.
- 46% dintre cei 167 de experţi care au răspuns la sondaj au declarat că eşecul sau destrămarea Rusiei ar putea avea loc în următorii 10 ani.
- Economiştii consideră că volumul de producţie a Rusiei scade constant ca urmare a măsurilor punitive, împingând ţara înapoi cu zeci de ani.
Aproape jumătate dintre cei mai importanţi experţi în politică externă consideră că Rusia va deveni un stat eşuat sau se va destrăma până în 2033, în timp ce o mare majoritate se aşteaptă ca Beijingul să încerce să cucerească Taiwanul prin forţă, potrivit unui nou sondaj realizat de Atlantic Council, care indică un deceniu cu multe provocări globale.
Advertisment
46% dintre cei 167 de experţi care au răspuns la sondaj au declarat că eşecul sau destrămarea Rusiei ar putea avea loc în următorii 10 ani. Într-o întrebare separată, 40% au indicat Rusia ca fiind o ţară care se aşteaptă să se destrame din motive precum „revoluţie, război civil sau dezintegrare politică” în această perioadă, scrie Financial Times.
„Ucraina evidenţiază în mod clar posibilitatea existenţei unor probleme interne pentru Rusia şi posibilitatea ca războiul în sine să aibă efecte de bumerang nu numai pentru conducerea sa, ci şi pentru întreaga ţară”, a declarat Peter Engelke, director adjunct al Consiliului Atlantic pentru previziune, care a contribuit la conceperea şi interpretarea sondajului.
Recomandări
Oficialii occidentali spun că Rusia a fost slăbită semnificativ de invazia sa în Ucraina în urmă cu 11 luni, inclusiv prin sancţiuni şi controale la export. Economiştii consideră că volumul de producţie a Rusiei scade constant ca urmare a măsurilor punitive, împingând ţara înapoi cu zeci de ani.
Preşedintele rus Vladimir Putin a început să recunoască public că Moscova se confruntă cu eşecuri în Ucraina şi că acest conflict va dura mult timp. SUA şi aliaţii săi occidentali s-au angajat să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie, toate părţile făcând planuri ca războiul să continue ani de zile. Chiar dacă Europa asistă la cel mai mare conflict terestru de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, majoritatea experţilor intervievaţi au declarat că nu cred că Rusia şi NATO se vor angaja direct într-un conflict militar în următorul deceniu.
Cu toate acestea, susţinând avertismentele din ce în ce mai grave ale oficialilor americani că China va lansa o ofensivă militară pentru a recuceri Taiwanul, 70 la sută dintre respondenţi au prezis că Beijingul va face acest lucru în următorii 10 ani. Comandanţii militari americani au indicat anul 2027, când se împlinesc 100 de ani de la înfiinţarea Armatei Populare de Eliberare a Chinei, ca o posibilă dată de invazie. Cu toate acestea, unii oficiali şi-au intensificat avertismentele cu privire la intenţiile Beijingului în ultimul an şi au declarat că o invazie este posibilă înainte de 2024.
Preşedintele american Joe Biden a declarat în repetate rânduri că Washingtonul va apăra Taiwanul de un atac chinezesc, chiar dacă SUA au încercat în mod istoric să evite să precizeze ce ar face pentru a descuraja ambele părţi să acţioneze. Alte constatări se adaugă la o imagine de dezordine globală. Aproape 90 la sută dintre respondenţi cred că cel puţin încă o ţară va obţine arme nucleare până în 2033. Şaizeci şi opt la sută dintre ei au spus că Iranul ar fi cel mai probabil să obţină o armă nucleară, în condiţiile în care perspectivele de revigorare a unui acord nuclear între şase puteri mondiale şi Iran au devenit din ce în ce mai slabe. Cu toate acestea, 58% dintre experţi au declarat că sunt de părere că armele nucleare vor rămâne nefolosite în următorii 10 ani.
Experţii în politică externă au prezis, de asemenea, un anumit grad de declin american. În timp ce 71% dintre cei chestionaţi au prezis că SUA vor continua să fie puterea militară dominantă a lumii până în 2033, doar 31% cred că SUA vor fi prima putere diplomatică şi 33% puterea economică preeminentă.
Partenerii noștri