- Oficialii din Israel și Iran nu confirmă atacul asupra unor instalații militare.
- Presa internațională discută posibilele teorii cu privire la Isfahan.
- Uniunea Europeană cere partilor din Orientul Mijlociu „să se abțină de la orice acțiune ulterioară”.
Exploziile de la Isfahan au incendiat presa internațională care încearcă să descopere detalii despre presupusul atac al Israelului. În timp ce oficialii tac, declarațiile despre ceea ce poate fi primul atac direct asupra Iranului îndeamnă la calm și de-escaladare.
Advertisment
Reacțiile internaționale în urma atacului din această noapte asupra unor ținte din Iran rămân în continuare extrem de reținute. Iranul, la rândul său, minimizează incidentul iar Israelul nu a revendicat nimic. Ce înseamnă aceasta relativă liniște după ceea ce părea să fie scânteia care aprinde razbooiul în Orientul Mijlociu?
De la atacul Iranului împotrivă Israelului a fost un adevărat balet diplomatic între capitalele lumii pentru a încercă să limiteze riposta israeliana. Americanii în principal, dar și ceilalți parteneri ai Israelului au făcut presiuni enorme asupra cabinetului Netanyahu care voia să profite de ocazie pentru a sfârși o dată pentru totdeauna cu programul nuclear Iranian.
Recomandări
Israelul era obligat să riposteze și a ales versiunea moderată, lovitrea țintită a intereselor Iranului. Am văzut noi atacuri în Liban și Siria unde se afla milițiile finanțate de Iran, care probabil vor continua. În ceea ce privește atacul din aceasta noapte, el era inevitabil pentru că Israelul este obligat sa își păstreze credibilitatea, dar a fost minim și nerevendicat. Asta permite Iranului să nu riposteze la rândul lui și să se evite, astfel, incendierea regiunii. Toate reacțiile internaționale au cam aceeași țintă.
Uniunea Europeană cere partilor din Orientul Mijlociu „să se abțină de la orice acțiune ulterioară” a declarat Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen. Poziția Franței este de de-escaladare și reținere în Orientul Mijlociu, a amintit și Ministrul francez pentru Europa, Jean-Noël Barrot, care a precizat că Președintele Macron se va exprima „când va veni momentul”. Aceeași reținere din partea Ministrului Italian de Externe, Antonio Tajani, care prezidează o reuniune a omologilor săi din G7.
China folosește aceleași elemente de limbaj. Lin Jian, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a afirmat în această dimineață că „țara sa a luat act de aceste rapoarte de presă și se opune oricărei acțiuni care ar putea duce la o escaladare a tensiunilor”.
Citește și
- Iranul neagă orice atac efectuat de Israel
- Cristian Popescu Piedone este noul candidat la Primăria Capitalei
- Klaus Iohannis are misiune în Coreea
Partenerii noștri