• O explozie a fost auzită în orașul Ghahjaworstan din Iran.
  • Zborurile spre Teheran, Isfahan şi Shiraz sunt suspendate.
  • Sistemele de apărare anti-aeriană ale Iranului au fost activate în mai multe provincii.

UPDATE 19:34

Ținta atacului israelian a fost un radar de apărare aeriană la o instalație nucleară din Natanz iranian, relatează canalul ABC TV, citând o sursă americană.

UPDATE 19:30

CNN: Nu s-au făcut pagube bazei aeriene Isfahan.

CNN a publicat imagini din satelit cu tehnologie SAR, pe baza cărora nu s-au făcut pagube bazei din Isfahan și apărării sale aeriene.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
O LUNĂ DE SCHENGEN

UPDATE 18:32

Reuters, citând evaluări ale serviciilor secrete occidentale: dovezile preliminare indică faptul că Israelul a lansat drone din interiorul teritoriului iranian.

UPDATE 18:23

ABC, citând un oficial american: Israelul a vizat un site radar de apărare aeriană lângă Isfahan, care face parte din protecția instalației nucleare Natanz.

UPDATE 17:53

New York Times: Oficialii iranieni au declarat că atacul israelian de vineri dimineață a fost efectuat de drone mici care explodează, o tactică pe care Israelul a folosit-o în trecut în atacurile din interiorul Iranului.

Este posibil ca dronele să fi fost lansate din interiorul Iranului, ale cărui sisteme radar nu au reușit să detecteze aeronave neidentificate care intră în spațiul aerian iranian, au declarat oficialii iranieni.

UPDATE 17:49

UPDATE 17:33

New York: Ministrul iranian de externe a fost întrebat dacă va exista un răspuns la atac și a fost ignorat. Asistentul lor comentează sarcastic: „Ce atac?”.

UPDATE 17:31

UPDATE 17:27

CNN, potrivit oficialilor americani: Statele Unite nu au susținut răspunsul la adresa Iranului când Israelul i-a informat ieri despre asta.

UPDATE 17:26

Politico, potrivit unei surse informate: atacul selectiv israeliană asupra Iranului este concepută pentru a evita un război regional mai larg.

UPDATE 17:22

The Washington Post, citând un oficial israelian: Consiliul de Război a lucrat pentru a formula un răspuns care să descurajeze Iranul fără a-l determina să răspundă și să provoace pierderi.

A avut loc o conversație dificilă și dură între Netanyahu și ministrul german de externe.

Netanyahu și-a ridicat vocea împotriva ministrului german când aceasta i-a respins cuvintele și imaginile pe care le-a arătat cu privire la situația din Gaza.

UPDATE 16:37 – Tulisem

UPDATE 16:09

Președintele partidului „Israelul Casa noastră” Avigdor Lieberman: Cabinetul de război trebuie să demisioneze și nu suntem pe un pas spre victorie, ci mai degrabă pe un pas de rușine.

UPDATE 16:08

Agence France-Presse: Uniunea Europeană impune sancțiuni asupra a patru coloniști israelieni „extremiști”.

UPDATE 16:06

Poliția franceză spune că bărbatul care a amenințat că se va arunca în aer la consulatul iranian din Paris nu transporta explozibili.

UPDATE 16:01 – Poziția lui Erdogan cu privire la incidentul din Isfahan

Ca răspuns la o întrebare despre incidentul de la Isfahan, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a spus: În prezent, există declarații diferite, Iranul este și el același și publică opinii diferite. Adică problema nu este clară.

El a adăugat: Nu există o declarație clară în acest sens. Nu putem spune că declarațiile Iranului sunt adevărate și nu putem spune că sunt adevărate despre Israel.

Președintele Turciei a continuat: Americanii au, de asemenea, declarații diferite în acest sens. Cel mai important, în declarația Statelor Unite în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, vedem că Statele Unite s-au plasat de partea Israelului, în timp ce toată lumea este de partea Palestinei. Nu ne așteptam la altceva.

UPDATE 15:51

Poliția a reținut un bărbat care s-a închis în consulatul iranian din Paris cu un dispozitiv exploziv, relatează BFM.

UPDATE 15:46

Prezența poliției franceze în jurul consulatului iranian la Paris

Poliția franceză susține că persoana în cauză poartă probabil o grenadă sau o vestă explozivă.

Concomitent cu aranjamentele de securitate din jurul clădirii consulatului iranian din Paris, poliția franceză a anunțat suspendarea mișcării metroului în stațiile care duc la clădirea consulatului iranian din Paris.

UPDATE 15:35

Paris: Un bărbat intră în consulatul iranian și susține „Am o centură explozivă”. În prezent este în desfășurare o operațiune a poliției pentru neutralizarea acestuia

UPDATE 15:20

Iranul și Israelul nu vor mai schimba lovituri reciproce, relatează CNN, citând o sursă de informații.

UPDATE 15:13

O persoană necunoscută amenință că va arunca în aer consulatul iranian din Paris, a informat postul de radio Europe 1.

UPDATE 14:54

Blinken: „Nu intenționez să vorbesc despre rapoartele din Iran, ci să spun că Statele Unite nu au fost implicate în nicio operațiune ofensivă”.

UPDATE 14:00

Bloomberg: Israelul discută dacă atacul asupra Iranului a fost suficient de puternic și dacă dimensiunea lui indică putere sau slăbiciune

UPDATE 13:51

G7: Toate părțile ar trebui să se abțină de la escaladarea tensiunii

Miniștrii de externe ai Grupului celor 7 au emis o declarație și au anunțat: Cerem tuturor părților să oprească orice escaladare a tensiunii în Orientul Mijlociu.

Ar trebui depuse mai multe eforturi pentru a reduce criza umanitară devastatoare din Gaza.

Dorim să atingem stabilitatea în regiune și să prevenim escaladarea acesteia în continuare.

Subliniem opoziția noastră față de operațiunea militară masivă a Israelului de la Rafah și avertizăm asupra consecințelor dezastruoase ale acesteia.

Cerem o încetare imediată și durabilă a focului în Gaza, eliberarea ostaticilor și asigurarea că ajutoarele vor sosi.

Siguranța transportului și a navigației în Marea Roșie este o prioritate și lucrăm din greu pentru a proteja transportul în regiune.

UPDATE 12:51

The Wall Street Journal, citând oficiali americani: Transferurile de arme propuse către Israel vor fi printre cele mai mari de la începutul războiului

UPDATE 12:42

Canalul 12 israelian: companiile aeriene din Germania, Elveția, Țările de Jos și India își anulează zborurile către și dinspre Israel.

UPDATE 12:40

Bloomberg, citând oficiali israelieni: Guvernul le-a cerut oficialilor și ambasadelor să nu confirme sau să discute atacul asupra Iranului

UPDATE 12:33

Reuters: Biden ia în considerare trimiterea de noi arme în valoare de peste un miliard de dolari în Israel

UPDATE 12:31

The New York Times a raportat despre oficialii iranieni: Atacul a lovit o bază aeriană militară din apropierea orașului Isfahan

UPDATE 11:47

CNN, citând o sursă de informații regionale: Loviturile directe dintre Israel și Iran s-au încheiat

UPDATE 11:31

Președintele Iranului: Operațiunea True Promise a fost un pas necesar și a considerat o victorie și a adus mai multă solidaritate și putere țării noastre

UPDATE 11:14

Israeli Broadcasting Corporation confirmă atacul asupra Iranului.

UPDATE 11:07

Lovitura adusă Iranului a fost dată în așa fel încât conducerea de la Teheran să o poată „tolera” și să se abțină de la noi runde de escaladare cu Israelul, scrie unul dintre cele mai mari ziare israeliene Yedioth Ahronoth.

UPDATE 11:02

China: Ministerul Afacerilor Externe: Beijingul se opune oricărei acțiuni care ar escalada tensiunile în Orientul Mijlociu

UPDATE 11:00

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: Trebuie să facem tot posibilul pentru ca toate părțile să se abțină de la escaladare în Orientul Mijlociu.

UPDATE 10:57

Axios, potrivit oficialilor americani: Washington a avertizat Tel Aviv că escaladarea cu Iranul nu va servi intereselor Americii și Israelului

UPDATE 10:17

Canalul israelian 12, potrivit unei surse apropiate lui Netanyahu: Nimeni nu vrea acum un război cu Iranul și le-am demonstrat că suntem capabili să ne infiltrăm în ei. Canalul 12 israelian, potrivit unei surse apropiate lui Netanyahu: Acum avem sarcini mai importante în față, care sunt fronturile din Gaza și Liban.

UPDATE 9:53

Ministerul de Externe din Oman: Condamnăm și denunțăm atacurile militare repetate ale Israelului în regiune

UPDATE 9:52

Iran: Imad Ibn Shinas către Al-Mayadeen: Cererile americane au inclus permisiunea unei operațiuni israeliene fără ca Iranul să răspundă la aceasta. Iran: Imad Ibn Shinas către Al-Mayadeen: Americanii au cerut Iranului să permită bombardarea unui punct între granițele iraniene și irakiene. Iran: Imad Ibn Shinas către Al-Mayadeen: De asemenea, americanii au cerut Iranului să le permită să bombardeze una dintre insulele goale din Golf și zona centrală a graniței.

UPDATE 9:46

Canalul 12 israelian: Armata și serviciile de securitate estimează că atacul asupra Iranului s-a încheiat, dar Israelul menține alertă maximă

UPDATE 9:42

Reuters, citând un oficial iranian: Nu există un plan pentru un răspuns imediat și nu este clar cine se află în spatele atacului.

Marea Britanie: Nu este clar cine se află în spatele atacului, dar Israelul are dreptul să se apere.

UPDATE 9:30

Siria: Ministerul Apărării: Agresiunea israeliană a vizat site-urile noastre de apărare aeriană din regiunea de sud și a dus la pierderi materiale

UPDATE 9:27

Sistemele de apărare aeriană au lovit „obiect suspect”
Generalul al doilea de brigadă Siavash Mihandoust, un oficial de top militar iranian la Isfahan, a fost citat de televiziunea de stat că a spus că bateriile de apărare aeriană au lovit „un obiect suspect”.

Nu au fost pagube, potrivit comandantului superior.

UPDATE 9:22

Mass-media din Iran continuă să transmită mesaje contradictorii în ultimele ore – unii susțin că nu a existat deloc un atac străin asupra țării, iar unii admit că sistemele de apărare iraniene s-au ocupat de 3 vehicule aeriene fără pilot.

UPDATE 9:19

New York Times: Oficialii iranieni au spus că atacul din Isfahan a fost efectuat de drone mici, posibil lansate din interiorul Iranului, și că sistemele radar ale țării nu au detectat avioane neidentificate care au intrat în spațiul aerian iranian.

Ei au spus că un grup separat de drone mici a fost doborât în ​​zona Tabriz

UPDATE 9:06

Agenția de știri afiliată Consiliului Suprem de Securitate Națională din Iran: secretariatul consiliului neagă că țara a fost supusă vreunui atac străin

UPDATE 8:55

Iran: Agenția iraniană de radio și televiziune: Oficial al armatei în Isfahan, generalul de brigadă Mehen Dost: Sunetele puternice auzite la est de Isfahan au fost cauzate de apărarea antiaeriană din Isfahan care răspundea unei ținte suspecte și nu au fost înregistrate pierderi sau daune.

UPDATE 8:50

Sky News citează Centrul Sirian pentru Drepturile Omului: Israelul a atacat poziții radar militare în provincia Daraa din sudul Siriei în această seară, atacul nu a vizat ținte iraniene sau pro-iraniene

UPDATE 8:42

Companiile aeriene se străduiesc să schimbe rutele după explozii raportate în Iran
Companiile aeriene s-au străduit să schimbe rapid rutele de zbor deasupra Iranului, deturnând către aeroporturi alternative sau returnând avioanele la punctele lor de origine, ca răspuns la închiderea temporară a spațiului aerian și a aeroporturilor în urma exploziilor raportate în orașul Isfahan din Iran, potrivit datelor de urmărire a zborurilor.

Restricțiile de zbor peste spațiul aerian iranian au fost ridicate de atunci.

Anterior, Iranul și-a închis aeroporturile din Teheran, Shiraz și Isfahan după exploziile raportate și a eliberat zboruri din partea de vest a spațiului său aerian pentru câteva ore, potrivit site-ului de urmărire a zborurilor FlightRadar24.

Printre cei care au anulat zborurile către Teheran s-a numărat compania aeriană cu buget redus din Emiratele Arabe Unite, Fly Dubai, potrivit agenției de presă Reuters. Unul dintre zborurile sale anterioare s-a întors spre Dubai, a spus acesta.

Un zbor Iran Air de la Roma la Teheran a fost redirecționat către capitala Turciei, Ankara, a arătat Flightradar 24.

UPDATE 8:42

Bloomberg: Șeful biroului nostru din Israel, Ethan Bronner, raportează că o postare pe X de la Tally Gotliv, parlamentar din partidul Likud al premierului Benjamin Netanyahu (și membru al comisiei de apărare și afaceri externe a parlamentului), este difuzată la televiziunea israeliană. Asta în ciuda a ceea ce par a fi instrucțiuni pentru oficialii israelieni să nu comenteze exploziile de la Isfahan:
„Bună dimineața, dragă popor al Israelului. O dimineață în care capul este ținut sus cu mândrie. Israelul este o țară puternică și puternică. Fie ca noi să recâștigăm puterea de descurajare.”

UPDATE 8:40

Washington Post, potrivit unui oficial israelian: Scopul atacului este de a trimite un semnal către Iran că avem capacitatea de a lovi în interiorul său

UPDATE 8:18

The Washington Post: Un înalt oficial israelian confirmă că Israelul este cel care a atacat Iranul și spune că acesta este un semnal că Israelul are capabilitățile de a ataca în interiorul Iranului

UPDATE 8:12

Există rapoarte în Iran că atacul a fost efectuat folosind un quadcopter și nu un UAV – ceea ce înseamnă că nu este o distanță mare de zbor până la țintă în sine.

Potrivit rapoartelor străine, în ianuarie 2023, o fabrică iraniană de arme pentru dezvoltarea și producția de rachete din Isfahan a fost atacată de un quadcopter.

Tot în 2021, a fost raportat că Israelul a atacat o unitate de producție de centrifuge din orașul Karaj folosind aceeași aeronavă.

UPDATE 8:09

O sursă militară americană a declarat pentru Fox News: Atacul israelian a fost limitat în domeniul de aplicare, nu au fost folosite aeronave cu echipaj.

UPDATE 8:02

Potrivit rapoartelor, niciun site nuclear nu a fost atacat, iar SUA au fost informate în prealabil.

UPDATE 8:00

Lovituri simultane israeliene asupra Iranului, Irakului și Siriei

UPDATE 7:56

Washington Post: O sursă israeliană spune că Israelul a efectuat un atac aerian în interiorul Iranului pentru a trimite Iranului un mesaj că Israelul are capacitatea de a lovi în interiorul țării. Prejudiciul este neclar.

UPDATE 7:50

Un raport al unei explozii în orașul iranian Isfahan, lângă aeroport.O serie de „obiecte mici” au fost doborâte cu succes de apărarea antiaeriană a țării, spune un oficial iranian. Oficialii israelieni au spus SUA mai devreme astăzi că intenționează să răspundă în următoarele 24-48 de ore, spun sursele pentru Bloomberg.

Un purtător de cuvânt al Agenției Spațiale Iraniene a declarat unui reporter al canalului al-Mayadeen din Teheran că sistemul de apărare aeriană a interceptat „trei ținte” pe cerul Isfahan. Iranul susține: nu au fost lovituri la sol – exploziile au fost interceptate în aer

UPDATE 7:43

Rețeaua ABC din surse americane: Israelul a atacat ținte în Iran.

Zborurile către Teheran, Isfahan, Shiraz și toate celelalte aeroporturi din vestul Iranului au fost suspendate, transmite agenția de presă Mehr, afiliată Iranului.

UPDATE 7:36

Haaretz: Oficialii de la Teheran spun că rapoartele sunt propagandă media, nu au avut loc incidente deasupra Isfahan
Oficialii iranieni au spus că nimic neobișnuit nu s-a întâmplat pe cerul deasupra Isfahanului și că rapoartele despre o lovitură în Iran nu sunt altceva decât propagandă media israeliană și americană. Ei au negat, de asemenea, că Consiliul Suprem de Securitate Națională ar fi convocat o ședință de urgență. Televiziunea de stat a spus că nimic nu este în neregulă în oraș și că orice raport contrar este fals.

UPDATE 7:34

CNN: Iranul a redeschis spațiul aerian.

UPDATE 7:32

Jerusalem Post: Rapoarte despre lovituri pe site-uri aparținând armatei siriene
Rapoartele siriene de vineri dimineață au indicat că atacurile aeriene au vizat și locuri aparținând armatei siriene în guvernoratele As-Suwayda și Daraa din sudul Siriei.
Potrivit site-ului de știri local As-Suwayda24, atacurile aeriene au vizat site-uri radar aparținând armatei siriene între Qarda și Izraa în Daraa, în sudul Siriei.

Locuitorii din Erbil și Mosul din Irak au raportat că au auzit și sunete de avioane de luptă vineri dimineață.

UPDATE 7:29

NYT: Site-urile de urmărire a zborurilor au arătat că avioanele civile și-au deviat rutele departe de zonă, iar agențiile de știri iraniene au raportat că mai multe aeroporturi au fost închise.

UPDATE 7:28

Haaretz: Nicio modificare a instrucțiunilor pentru publicul israelian, spune purtătorul de cuvânt al IDF

UPDATE 7:27

Guardian: Mesajele care vin din Iran nu contribuie la un mare sentiment de claritate cu privire la ceea ce se întâmplă.

Linia oficială actuală este că nu a existat nicio lovitură cu rachete, dar că bateriile de apărare aeriană au funcționat în diferite locuri.

Acest lucru este în contrast cu rapoartele venite din SUA de la – oficiali până acum neidentificați către numeroase organizații de știri – care spun că a avut loc o lovitură israeliană care a implicat poate drone.

Reuters citează un oficial iranian care spune că nu a avut loc un atac cu rachete asupra Iranului, iar explozia auzită lângă Isfahan a fost activarea unui sistem de apărare aeriană, unul dintre numeroasele incidente de acest fel în Iran, care au închis, de asemenea, aeroporturi importante.

Cu toate acestea, un oficial al guvernului iranian și, ulterior, un post de televiziune de stat al Iranului au sugerat că site-urile ar fi putut fi vizate de drone.

IRNA a spus că apărările au tras în mai multe provincii. Nu a explicat ce a cauzat bateriile să devină, deși oamenii din zonă au raportat că au auzit sunete.

În special, IRNA a spus că apărările antiaeriene au tras asupra unei baze aeriene majore din Isfahan, care găzduiește de mult timp flota iraniană de F-14 Tomcats fabricate în America – achiziționate înainte de Revoluția Islamică din 1979.

Agențiile de presă semioficiale Fars și Tasnim au raportat și ele zgomotul exploziilor, fără a da o cauză. Televiziunea de stat a recunoscut „zgomot puternic” în zonă.

Irna spune și asta despre apărarea antiaeriană care trage în apropiere de Tabriz:

În urma sunetului unei explozii în vestul Tabrizului, nord-vestul Iranului și în apropierea unei zone numite Vadi-e-Rahmat, potrivit reporterului IRNA, s-a constatat că Apărarea Aeriană din Tabriz a tras la observarea unui obiect suspect. În Tabriz nu a avut loc nicio explozie, iar orașul se află într-o situație pașnică

UPDATE 7:21

WSJ: Presa iraniană și rețelele de socializare au raportat explozii în apropiere de Isfahan, unde Iranul are instalații nucleare și o fabrică de drone, precum și activarea sistemelor de apărare aeriană în provincii din întreaga țară după ce au fost detectate obiecte zburătoare suspecte.

UPDATE 7:19

  • Oficialii americani susțin că atacul israelian din această seară împotriva Iranului a fost „limitat în domeniul de aplicare” și că a fost efectuat folosind aeronave fără pilot.
  • Trei oficiali iranieni au confirmat acum pentru NYT că atacul israelian din această seară a avut loc împotriva unei baze aeriene militare din apropierea orașului Isfahan din centrul Iranului, indicând probabil că atacul a vizat într-adevăr cea de-a 8-a bază aeriană tactică a forțelor aeriene iraniene.
  • Atacul aerian s-a realizat prin spațiul aerian al Siriei, unde sunt și baze militare ale Rusiei, un aliat al Iranului
  • În Isfahan este și un important site nuclear, care nu a fost atacat

ȘTIREA INIȚIALĂ

Televiziunea de stat din Iran a anunțat vineri dimineaţa „explozii puternice” în provincia Isfahan, spunânsd că nu sunt cunoscute cauzele.

Alte trei explozii au fost anunțate ulterior în aproperea unei baze militare și de asemenea, doborârea unor drone.

Agenţia oficială Irna a transmis că autorităţile iraniene au activat apărarea antiaeriană în mai multe provincii, după informaţii despre cel puţin o explozie în centrul ţării.

Zborurile spre Teheran, Isfahan şi Shiraz sunt suspendate.

SUA i-au cerut Israelului să nu răspundă atacului iranian de weekend-ul trecut, pe care președintele Joe Biden l-a numit joi „fără precedent”.

Israelul nu a comentat până în acest moment rapoartele despre explozii în Iran.

Armata israeliană a declarat că „nu avem un comentariu în acest moment”, referitor la rapoartele de la exploziile din Iran.

Potrivit unui oficial american citat de CNN, Israelul a atacat în interiorul Iranului vineri dimineață, ora locală.

Oficialul a precizat că ținta nu este nucleară.

Știre în curs de actualizare

Citește și