- Preşedintele Finlandei, Sauli Niinistö, a încercat să justifice decizia de a accepta integrarea ţării în Alianţa Nord-Atlantică separat de Suedia.
- Guvernul Suediei a criticat, vineri, decizia Turciei de a amâna lansarea procedurii pentru aprobarea admiterii sale în NATO.
- Parlamentul Ungariei a anunţat că se va pronunţa pe 27 martie asupra admiterii Finlandei în NATO, urmând să analizeze ulterior cazul Suediei.
Preşedintele Finlandei, Sauli Niinistö, a încercat să justifice decizia de a accepta integrarea ţării în Alianţa Nord-Atlantică separat de Suedia, argumentând că nu putea fi refuzată oferta Turciei de ratificare a tratatului de aderare.
„Ce ar fi trebuit să facem? Să refuzăm oferta Turciei de ratificare a aderării? Acest lucru pare puţin nebunesc. Ar fi fost o situaţie destul de dificilă dacă am fi respins oferta Turciei. Ratificarea aderării la NATO este în mâinile Turciei şi Ungariei”, a declarat Sauli Niinistö, citat de site-ul Tagesschau.de.
Guvernul Suediei a criticat, vineri, decizia Turciei de a amâna lansarea procedurii pentru aprobarea admiterii sale în NATO, în contextul în care preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat iniţierea ratificării doar pentru Finlanda. „Este o evoluţie pe care noi nu ne-o doream, dar eram pregătiţi pentru această situaţie. Acum, important este ca Suedia să obţină cele două ratificări importante”, din partea Turciei şi Ungariei, a declarat vineri Tobias Billström, ministrul suedez de Externe.
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat că a cerut Parlamentului de la Ankara să lanseze procedura de ratificare a admiterii Finlandei în NATO. „Am decis să lansăm, în Parlament, procesul aderării Finlandei la NATO”, a afirmat Erdogan, cu ocazia întrevederii cu preşedintele Finlandei, Sauli Niinistö. Preşedintele Finlandei a salutat decizia Turciei, dar a cerut şi admiterea Suediei în NATO. „Este o veste foarte bună pentru noi. Este foarte important pentru Finlanda şi mulţumim. Dar avem un vecin, Suedia. (…) Avem relaţii excelente cu vecinii noştri şi am sentimentul că admiterea Finlandei în NATO nu este completă fără Suedia”, a afirmat Sauli Niinistö.
Parlamentul Ungariei a anunţat că se va pronunţa pe 27 martie asupra admiterii Finlandei în NATO, urmând să analizeze ulterior cazul Suediei.
Statele Unite au salutat decizia Turciei de a iniţia procedura ratificării admiterii Finlandei în NATO şi au cerut o decizie similară „rapidă” şi în cazul Suediei. De asemenea, Washingtonul a îndemnat şi Parlamentul de la Budapesta să ratifice rapid admiterea Finlandei şi Suediei în NATO.
Citește și