• România trece la calibrul NATO de 155 mm pentru artileria grea.
  • Contractul pentru dotarea a cinci batalioane cu obuziere moderne costă 2 miliarde euro.
  • Militarii ucraineni s-au adaptat și lasă piesele de artilerie și fug, așteaptă 10-20 de minute.

Trei competitori din Germania, Coreea de Sud și Turcia se luptă pentru dotarea Armatei României cu obuziere autopropulsate șenilate de 155 mm. Obuzierele nemților de la Krauss Maffei Wegmann, PzH 2000, sunt folosite cu succes în Ucraina. Modelul coreenilor, K9 Thunder, a fost ales de armata Poloniei, în timp ce turcii de la BMC SAVUN-MA Sanayi vin cu cu propunerea T-155 Firtina, care este o variantă a obuzierelor coreene.

Noile sisteme vor salva viața militarilor. În acest moment, toate armatele au radare contra baterie. În maxim cinci minute de la lansarea primului proiectil, inamicul știe deja poziția ta de tragere și lansează propriul atac, iar artileria tractată, cum are acum România obuzierul de 152 mm, este imposibil să părăsești poziția de tragere atât de repede. Militarii ucraineni s-au adaptat și lasă piesele de artilerie și fug, așteaptă 10-20 de minute, iar în cazul în care piesele sunt întregi, le iau și se duc pe altă poziție de tragere.

Aceste piese de artilerie au o bătaie mult extinsă, de la 20-30 de kilometri, cât au acum la 152 mm, cu 155 mm, poți trage și la 80 de km. Ajungi cu artileria la aceeași distanță ca și cu sistemele HIMARS.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Citește și