• Peste 50.000 de copii așteaptă să fie adoptați în România.
  • Cei mai mulți copii sunt în grija asistenților, iar statul nu le caută familii.
  • În 2019, doar 1.286 de copii au fost adoptați.

1.071 de copii au fost adoptați anul trecut, din care 31 în străinătate. Numărul copiilor adoptabili a ajuns în primul trimestru al anului la 4.249, iar al familiilor adoptatoare a depășit 3.000. Au crescut, față de aceeași perioadă a anului trecut. Un lucru rămâne stabil, numărul copiilor adoptabili este mereu mai mare decât al familiilor care vor să le ofere dragostea lor necondiționată. Românii nu au cultura adopției, spune Florica Cherecheș, președinta Autorității Naționale pentru Drepturile persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții.

Florica Cherecheș, președinta ANDPDCA: „Foarte multe familii se gândesc să adopte doar atunci când se trezesc la 35-40 de ani, peste 40 de ani poate că nu au copiii lor. Își doresc foarte tare un copil, și-l doresc cât mai repede, cât mai mic. Ințelegem și acest lucru, dar principiul de la care noi pornim este acela că suntem datori să găsim pentru fiecare copil o familie. Neavând această cultură a adopției, ni se pare surprinzător să vedem că o familie care are un copil, doi, trei, încă se gândesc să adopte.”

În medie, un copil din România stă peste șapte ani în sistemul de protecție socială. Când vorbim despre cei aflați la asistenți maternali, media este de 13 ani. După ce au trecut de 14 ani, puțini copii mai intră într-o familie.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Florica Cherecheș, președinta ANDPDCA: „Punem mai multa presiune pe managerii de caz să nu ne îmbătrânească copiii în sistem. Și asta și datorită poate a implicării insuficiente a unor manageri de caz, a unor asistenți maternali, care nu au înțeles care este menirea lor. Menirea lor nu este să țină copilul acolo doar ca ei să aibă un loc de muncă, ci este să îl ajute pe copil, să îl formeze și să devină independent, cum și-ar trata propriul copil, nu cu indiferență, doar să îi dea să mănânce și să îi dea în pat unde să doarmă”

Între 14.561 de lei și 66.910 lei plătește statul în fiecare an pentru fiecare copil instituționalizat. Statul român protejează copilul, nu familia. Altfel, banii plătiți asistenților maternali ar putea ajunge la familiile care își abandoneză copiii din cauza sărăciei. Strategia României pentru a ajuta copiii să rămână în familie nu are o soluție urgentă, ci una pe termen lung.

Florica Cherecheș, președinta ANDPDCA: „Este acum o schimbare a viziunii în ceea ce privește sistemul social din România și anume transferul accentului de pe beneficii pe servicii sociale. Pentru că familiile respective poate că sunt în situația respectivă pentru că nu au făcut școală destulă, nu și-au trimis copiii la școala, nu s-a știut de ei, au avut alte probleme, cu alcoolul, cu violența în familie, sunt foarte multe lucruri. Munca, poate că au fost cumva mai bine motivați să rămână acasă, să primească acel ajutor social, decât să meargă să învețe o meserie și să își găsească de lucru.”