- Florin Cîțu a subliniat că nu dorește să închidă mai economia.
- Premierul afirmă că se va ajunge la folosirea certificatului verde COVID și în România.
- Cîțu: „Soluția cu certificatul, putea fi orice altceva, dar era o soluție la îndemână”.
Premierul Florin Cîțu a transmis, joi, că nu vrea să mai închidă economia și că se va ajunge la folosirea certificatului verde COVID și în România.
Cîțu, despre ultilizarea certificatului verde: „Acum era momentul. Până acum, Românian a fost într-o zonă verde și am reușit s-o ținem mult timp față de alte țări din Europa, iar soluția cu certificatul, putea fi orice altceva, dar era o soluție la îndemână. A venit pentru că nu vreau să închid economia. Am spus din primul moment că nu voi mai închide economia și ne trebuia un instrument prin care să atenstăm că oamenii s-au vaccinat, au trecut prin boală sau sunt testați. Certificatul verde e un astfel de instrument. Dacă apar și alte variante mai bune, le folosim și pe acelea. Eu nu voi închide piețele, mall-urile, nu închidem nimic. Azi avem și vaccin, și aceste instrumente. Am văzut impactul pentru economie anul trecut, iar efectele le simțim și azi și se văd și în prețuri, că sunt comenzi făcute anul trecut”, a declarat premierul Florin Cîțu, la TVR 1.
Șeful CNCD: „Chiar și adoptarea ordonanței de urgență ar putea să ridice semne de neconstituționalitate”
Președintele Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, susține într-o declarație pentru HotNews.ro că, în opinia sa, această măsură nu ar trebui să fie implementată printr-o hotărâre de Guvern, ci doar printr-o lege adoptată de Parlament.
„Orice condiționare sau limitare a exercițiului drepturilor sau libertăților fundamentale trebuie să îndeplinească cerințele articolului 53 din Constituție, alineatele 1 si 2, respectiv a standardelor stabilite de CEDO. Prima condiție pentru a fi constituțională este ca această limitare/condiționare să fie adoptată prin lege. În acest moment, în analiza mea, nu există un cadru legal, respectiv o lege adoptata de parlament, care să stabilească aceste condiționări sau limitări. Ele nu pot fi adoptate prin Hotărâre de Guvern care este act administrativ al administrației centrale și nici prin ordin de ministru. Legea 55 din 2020 nu reglementează aceste restricții în mod expres și nu poate constitui temei legal pentru adoptarea acestor restricții sau condiționalități. Chiar și adoptarea ordonanței de urgență ar putea să ridice semne de neconstituționalitate”, a declarat Asztalos Csaba.