• Operațiunea va avea ca scop reluarea drumului care leagă aeroportul de Noumea.
  • Primarul capitalei spune că situația „nu se îmbunătățește”.
  • Timp de aproape o săptămână , orașul de pe malul oceanului, de obicei liniștit, a fost convulsionat de violență.

Forțele franceze au lansat o „operațiune majoră” pentru a recâștiga controlul asupra unui drum care leagă capitala Noua Caledonie Noumea de principalul aeroport internațional, o altă persoană a fost ucisă într-o a șasea noapte de tulburări violente, scrie The Guardian.

Oficialii au declarat că peste 600 de jandarmi puternic înarmați au fost trimiși pentru a securiza Route Territoriale 1, drumul principal care leagă capitala de aeroport. Zborurile către și dinspre insula principală a Noii Caledonie au fost anulate de când au început tulburările, anulând călătorii și întrerupând rutele comerciale. Ministrul francez de Interne, Gérald Darmanin, a declarat că „o operațiune majoră de peste 600 de jandarmi” este lansată „care are ca scop recăpătarea completă a controlului asupra drumului principal de 60 de kilometri” și să permită redeschiderea aeroportului.

Sâmbătă, primarul orașului Noumea, Sonia Lagarde, a declarat că, în timp ce violența de peste noapte s-a atenuat oarecum, datorită unei stări de acces între 18:00 și 6:00, „suntem departe de a reveni la normal”. „Situația nu se îmbunătățește – dimpotrivă – în ciuda tuturor apelurilor la calm”, a spus ea, descriind Noumea ca fiind „sub asediu”. „Daunele sunt incredibile… Este un spectacol de dezolare.”

Recomandări

CÂT DE MULT DĂUNEAZĂ PLASTICUL?
COREEA DE NORD LANSEAZĂ RACHETE HIPERSONICE
CE ECHIPE MERG ÎN OPTIMI LA EURO?
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL LUI GERSHKOVICH
MACRON A DIVIZAT ȚARA
ANCHETA LUI PERRY AJUNGE LA FINAL

Timp de aproape o săptămână , orașul de pe malul oceanului, de obicei liniștit, a fost convulsionat de violență. Sâmbătă, o a șasea persoană a fost ucisă, după un schimb de focuri la una dintre numeroasele baricade improvizate care blocau drumurile de pe insulă, a declarat un oficial de securitate pentru agenția de presă AP. Alte două persoane au fost grav rănite, a informat presa franceză.

Doi jandarmi și alte trei persoane, indigene kanaks, au fost, de asemenea, uciși. Tulburările au fost puse pe seama stării economice rele, a tensiunilor sociale și, mai presus de toate, a unei lupte politice între activiștii pro-independenți, în mare parte indigeni, și autoritățile din Paris.

Luni au izbucnit tulburări, declanșate de planurile de la Paris de a impune noi reguli de vot care ar putea acorda drept de vot a zeci de mii de rezidenți non-indigeni. Grupurile pro-independență spun că asta ar dilua votul indigenilor kanaki, care reprezintă aproximativ 40% din populație. În ciuda stării de urgență impusă teritoriului de către guvernul de la Paris – precum și a sutelor de întăriri pentru serviciile de securitate – locuitorii spun că violența continuă să fie un factor de risc.

Reporterii AFP din cartierul Magenta al orașului au văzut vehicule și clădiri incendiate, polițiștii la fața locului încercând să recapete controlul. În noaptea de vineri, locuitorii au raportat că au auzit focuri de armă, elicoptere și „explozii masive” – care ar fi fost cauzate de canistrele de gaz care au explodat în interiorul unei clădiri în flăcări.

Sute de soldați francezi puternic înarmați și polițiști au patrulat sâmbătă pe străzile pline cu moloz din Noumea. Violența l-a determinat pe Prim-Ministrul francez Gabriel Attal să scoată Noua Caledonie de pe itinerariul globul-trot al torței olimpice care se îndreaptă încet spre Paris pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor de la Paris din 26 iulie.

Un grup de afaceri a estimat pagubele provocate de tulburările, concentrate în jurul Noumeei, la 200 de milioane de euro, dar prejudiciul adus reputației insulelor ar putea costa și mai mult.

Turismul este unul dintre cele mai profitabile sectoare din Noua Caledonie, dar se estimează că aproximativ 3.200 de turiști și alți călători au rămas blocați în interiorul insulei. O familie australiană blocată în capitală a declarat agenției de presă Reuters că raționează alimente în timp ce așteptă o ieșire din teritoriul insulei. „Copiilor le este cu siguranță foame pentru că nu avem prea multe opțiuni cu care să-i putem hrăni”, a declarat Joanne Elias pentru Reuters prin telefon.

Elias, care se află pe insulă din 10 mai împreună cu soțul și cei patru copii, a spus că i s-a spus să umple o cadă în cazul în care se epuizează apa, deoarece stocurile de alimente s-au diminuat. „Nu știm cât timp vom fi aici”, a spus ea, adăugând că familia ei se numără printre cei aproximativ 30 de australieni blocați într-o stațiune locală.

Ministrul de Externe australian, Penny Wong, a declarat că Canberra „colaborează cu autoritățile din Franța și Noua Caledonie și cu partenerii care au aceleași opinii, inclusiv Noua Zeelandă, pentru a evalua opțiunile pentru ca australienii să plece în siguranță”. Aircalin intenționează să reia zborurile marți, când aeroportul Tontouta este de așteptat să se redeschidă, în timp ce Air Caledonie nu are niciun zbor planificat pentru moment, au spus companiile aeriene.

Guvernul Noii Caledonie a declarat vineri că insula are stocuri de alimente pentru două luni, dar problema a fost distribuția. Operațiunile de aprovizionare cu alimente și medicamente către public vor începe cu echipe, inclusiv specialiști în demină, care vor elimina baricadele rutiere prinse de activiști, au declarat oficialii francezi.

Citește și