Foști ofițeri ai serviciilor secrete americane: Scandalul legat de fiul lui Joe Biden este o operațiune de dezinformare rusească

Hunter Biden

Hunter Biden

Peste 50 de foști funcționari de rang înalt ai serviciilor de informații au semnat o scrisoare în care își exprimă convingerea că recenta dezvăluire despre e-mailurile despre care se presupune că ar aparține fiului lui Joe Biden „are toate semnele distinctive clasice ale unei operațiuni de informații rusești”, relatează Politico.

Scrisoarea, semnată luni, vizează o serie de documente publicate săptămâna trecută de cotidianul New York Post, care caută să îl lege pe candidatul democrat la președinție de afacerile fiului său, Hunter. Sub titlul de efect „Email-urile secrete ale lui Biden”, The Post a scris că a primit o copie a hard disk-ului laptopului lui Hunter Biden de la avocatul președintelui Donald Trump, Rudy Giuliani, care a spus că a primit-o de la proprietarul unui service de calculatoare Mac din Delaware, care a alertat și FBI-ul.

Deși semnatarii scrisorii nu au prezentat noi dovezi, aceștia au declarat că experiența lor în domeniul securității naționale îi face să aibă „profunde suspiciuni că în acest caz guvernul rus a jucat un rol semnificativ” și au citat mai multe elemente ale poveștii despre Hunter Biden, care sugerează implicarea Kremlinului.

Directorul Serviciului Național de Informații, John Ratcliffe, a declarat luni că informațiile de pe laptopul lui Biden „nu fac parte dintr-o campanie de dezinformare rusească”, totuși FBI desfășoară o investigație pentru a stabili dacă Rusia a fost implicată.

New York Times a exprimat duminică îndoieli cu privire la rigoarea afirmațiilor din articolul incriminant al ziarului New York Post, dezvăluind că mai mulți dintre reporterii acestuia au refuzat să-și pună numele pe povestea despre Biden, nefiind siguri de autenticitatea materialului. The Post a spus însă că a verificat materialul înainte de publicare.

Dar publicarea materialului, pe care POLITICO nu l-a verificat independent, a oferit un bun prilej de comparare a situației de acum cu cea din 2016, când hackerii ruși au publicat pe internet e-mailuri de la democrați. Deși nu există niciun indiciu imediat al implicării Rusiei în publicarea e-mailurilor obținute de Post, profilul știrii reflectă o poveste pe care agențiile de informații americane au descris-o ca făcând parte dintr-o încercare de dezinformare a Rusiei, care vizează denigrarea candidaturii lui Biden.

„Dorim să subliniem că nu știm dacă e-mailurile, furnizate Postului New York de avocatul personal al președintelui Trump, Rudy Giuliani, sunt autentice sau nu și că nu avem dovezi ale implicării Rusiei”, se arată în scrisoare. Dar, continuă, „există o serie de factori care ne fac să suspectăm o implicare a Rusiei”. O astfel de operațiune ar fi în concordanță cu obiectivele Rusiei, de a crea haos politic în Statele Unite și de a submina candidatura fostului vicepreședinte Biden, se afirmă în scrisoare.

Directorul Centrului Național de Contrainformații și Securitate, Bill Evanina, a declarat în august că Rusia a încercat să denigreze campania lui Biden, în special printr-un parlamentar ucrainean, Andriy Derkach, care s-a întâlnit cu Giuliani de cel puțin două ori pentru a discuta despre acuzațiile de corupție aduse lui Biden. Derkach a fost sancționat luna trecută de Departamentul Trezoreriei pentru că ar fi acționat ca agent rus și pentru că a intervenit în alegerile din 2020.

Foștii oficiali au declarat că relația lui Derkach cu Giuliani, vizarea lui Biden, și atacul cibernetic al unor militari ruşi asupra companiei energetice ucraineene Burisma – care i-a oferit lui Hunter Biden un loc de conducere și care se află în centrul acuzațiilor de corupție – „concordă cu” o operațiune rusească.

Situația de față, cu Trump aflându-se într-o poziție nefavorabilă în sondaje, este un bun prilej pentru Moscova „de a face tot posibilul pentru a-l ajuta pe Trump să câștige și/sau să slăbească poziția lui Biden”, se arată în scrisoare. Consilierii lui Biden care i-au fost alături în timpul vicepreședinției sale, invocând propriile amintiri, precum și agenda coficială a lui Biden, au respins hotărât sugestiile conform cărora Biden s-a întâlnit vreodată cu un reprezentant al Burisma în 2015 sau că a fost implicat în alte interese de afaceri ale lui Hunter Biden.

Exit mobile version