• Fostul director al faimoasei Galerii Uffizi din Florența a fost criticat pentru decizia sa de a candida la funcția de Primar al orașului.
  • Dacă va fi ales, Eike Schmidt va forma o coaliție cu Frații din Italia în ceea ce ar putea fi o lovitură majoră pentru stânga.
  • „Încă din iulie anul trecu, au existat florentini care m-au oprit pe stradă și m-au încurajat să candidez pentru funcția de Primar.

Fostul director al faimoasei Galerii Uffizi din Florența a fost criticat pentru decizia sa de a candida la funcția de Primar al orașului cu coaliția de extremă dreaptă care guvernează Italia, în ceea ce ar putea fi o lovitură majoră pentru stânga, scrie The Guardian.

Dacă va fi ales, Eike Schmidt – căruia i s-a atribuit modernizarea Uffizi – s-a angajat să abordeze probleme precum securitatea și turismul excesiv în capitala toscană, care timp de peste trei decenii a fost un bastion al stângii. Anunțul că va concura ca și candidat la alegerile din iunie – cu o alianță formată din Frații Italiei ai premierului Giorgia Meloni, Liga și Forza Italia – a pus capăt unor luni de speculații.

Schmidt a declarat: „Încă din iulie anul trecut, când s-a aflat că al doilea meu mandat de Director al Uffizi nu a fost reînnoit, au existat florentini care m-au oprit pe stradă și m-au încurajat să candidez pentru funcția de Primar. I-am întrebat ce trebuie făcut mai bine și care sunt problemele lor și, în timp, am adunat o serie întreagă de observații. Știu că Florența are mari provocări, de la securitate la turism excesiv, dar degradarea și siguranța sunt principalele.”

Recomandări

ALICIA KEYS E NOMINALIZATĂ LA TONY AWARDS
CINE-I „DI VINĂ”?
O GENERAȚIE DE SINGURATICI
MENIU A LA GREC
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE

Schmidt a părăsit Uffizi în decembrie pentru a prelua un post de patru ani ca Director al Muzeului Capodimonte din Napoli. El a declarat că va cere permisiunea Ministerului Culturii pentru a-și lua concediu din această funcție pentru a face campanie electorală. Dacă va câștiga, va trebui să demisioneze, dar în Napoli se ridică obiecții împotriva revenirii sale în funcție dacă va pierde.

Gaetano Manfredi, Primarul orașului, a declarat presei italiene că este „perplex” de decizia lui Schmidt. „Revenirea în funcție, după o campanie electorală care va fi cu siguranță sângeroasă, înseamnă că Schmidt ar pierde valoarea de imparțialitate pe care autoritatea Capodimonte o cere”, a spus el.

Candidatura lui Schmidt la Florența reprezintă o adevărată provocare pentru partidele de stânga, care în ultimii ani au pierdut teren în fața coaliției de dreapta în mai multe orașe cheie din regiunea Toscana. Un sondaj de opinie din martie îl plasa pe Schmidt la doar opt puncte în spatele Sarei Funaro, candidatul de centru-stânga la primărie.

În decembrie, când a fost întrebat despre înclinațiile sale politice, Schmidt a declarat pentru La Repubblica că se consideră „mai degrabă un centrist aristotelic decât un reprezentant al dreptei”. El a adăugat: „Sunt un democrat și antifascist. Nu voi da înapoi în această privință, chiar dacă voi decide să candidez la primărie”.

Citește și