• Eclipsa de Soare va arunca luni o fâșie largă din America de Nord în întuneric pe timp de zi.
  • Meteorologii prognozează condiții de înnorări în nordul Mexicului, în Texas și în părți din regiunea Marilor Lacuri.
  • Următoarea eclipsă totală de soare vizibilă pe scară largă din SUA și Canada va avea loc în 2044.

Observatorii de eclipse urmăresc îndeaproape vremea înainte de eclipsa de Soare care va arunca luni o fâșie largă din America de Nord în întuneric pe timp de zi, scrie BBC.

Meteorologii prognozează condiții de înnorări în nordul Mexicului, în Texas și în părți din regiunea Marilor Lacuri. Vreme mai bună este așteptată în vestul Mexicului și în părți din Midwestul SUA. Iar unele dintre cele mai bune priveliști vor fi probabil sub cerul senin de primăvară în New England și Canada.

Începând din Oceanul Pacific, eclipsa va deveni vizibilă pe coasta Mexicului, în apropierea orașului Mazatlan, în jurul orei locale 11:07. Umbra Lunii va traversa Pământul cu o viteză de 2.400 km/h – trasând un arc spre nord-est prin statele Durango și Coahuila înainte de a arunca în întuneric părți din Texas, Arkansas și statele vecine.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI

Pe măsură ce traiectoria traversează Midwest-ul american, un fenomen cunoscut sub numele de totalitate – când Soarele este complet ascuns de Lună – va trece pe deasupra orașelor Indianapolis, Cleveland și Buffalo.

În jurul orei 15:18 est, eclipsa va ajunge la Cascada Niagara, unde se așteaptă ca o mulțime record de până la un milion de oameni să vină să privească cum ceața de la faimoasa cataractă capătă o nuanță roz – cu condiția ca vremea să coopereze. Umbra va continua să se deplaseze spre nord-est prin statele din New England și în provinciile maritime ale Canadei, înainte de a se deplasa în Oceanul Atlantic și de a se încheia la ora 20:55 BST.

În orașele și localitățile de pe traseu vor avea loc evenimente speciale, festivaluri și chiar nunți în masă.

NASA și organizațiile sale partenere organizează peste 100 de evenimente, inclusiv adunări în cadrul cărora eclipsa va fi vizibilă pentru prima dată de pe uscat în Mazatlan, pe stadionul Cotton Bowl din Dallas și pe Indianapolis Motor Speedway din Indiana. Mulțimile vor umple un stadion de fotbal din Carbondale, Illinois, unde traiectoria eclipsei de luni va intersecta traiectoria ultimei eclipse solare care a traversat Statele Unite, în 2017.

Principala variabilă pentru mulți privitori va fi vremea de aici, de pe Pământ.

În cea mai recentă prognoză privind eclipsa de duminică, Serviciul Național de Meteorologie al SUA a avertizat asupra unor potențiale condiții severe, inclusiv ploi abundente, tornade și grindină, care ar putea afecta călătoriile în Texas și în statele învecinate. Se așteaptă ca priveliștea din San Antonio să fie aproape în întregime întunecată de nori.

Luna va acoperi complet Soarele, fiind vizibilă doar coroana – atmosfera exterioară strălucitoare a stelei. Temperatura va scădea, iar modelele de vânt și formațiunile de nori s-ar putea schimba. Unele animale vor fi păcălite să creadă că ziua s-a transformat în noapte, iar stelele și planetele ar putea fi vizibile pe cer. Oamenii de știință vor profita de eclipsă pentru a face experimente, pentru a lansa rachete pe cer, pentru a observa comportamentul animalelor și pentru a studia coroana.

Înaintea eclipsei, autoritățile au raportat o creștere a traficului și a cererii de locuri de cazare din partea pasionaților de astronomie, unii dintre ei plănuindu-și călătoriile cu luni sau ani în avans. Potrivit NASA, 31,6 milioane de persoane locuiesc de-a lungul traiectoriei de totalitate, iar alte milioane de persoane sunt așteptate să călătorească pentru a vedea evenimentul ceresc.

La parcul de rulote Starry Night RV din Fort Worth, Texas, vehicule pline de observatori ai eclipsei au sosit pentru a-și instala tabăra, pregătite pentru marele moment.

Cu excepția perioadei de totalitate, sunt necesari ochelari speciali pentru a vedea fazele parțiale ale eclipsei. Experții recomandă ca ochelarii de soare obișnuiți să nu funcționeze, iar privitul la soare, chiar și prin intermediul unei camere foto sau al unui smartphone, poate provoca leziuni oculare în câteva secunde.

Dacă vremea va afecta evenimentul de luni, privitorii nord-americani ai eclipsei vor avea de așteptat o vreme. Următoarea eclipsă totală de soare vizibilă pe scară largă din SUA și Canada va avea loc în 2044.

Citește și