• Fostul ministru de Finanţe Anca Dragu afirmă că Guvernul trebuie să gestioneze mai ferm inflaţia.
  • Anca Dragu: ,,Ne aflăm în faţa unui uriaş deficit de încredere în politicile Guvernului şi în Guvern, în general şi asta nu cred că se va schimba curând, dacă nu se schimbă ceva din echipa guvernamentală, spune fostul mistru de Finanțe”.
  • Anca Dragu: „Criza preţurilor energetice şi-a făcut apariţia încă de prin aprilie 2021, a fost evidentă direcţia şi de atunci Guvernul nu a luat nici un fel de măsuri în acest sens”.

Fostul ministru de Finanţe Anca Dragu afirmă că Guvernul trebuie să gestioneze mai ferm inflaţia. Senatorul USR consideră că TVA-ul şi accizele la produsele energetice ar fi trebuit reduse încă de anul trecut, pentru a preveni valul de scumpiri.

Ne aflăm în faţa unui uriaş deficit de încredere în politicile Guvernului şi în Guvern, în general şi asta nu cred că se va schimba curând, dacă nu se schimbă ceva din echipa guvernamentală (…). România se împrumută la cele mai mari costuri din UE. România când îşi finanţează deficitul bugetar şi datoria publică, obţine cele mai mari rate ale dobânzilor. Chiar mai scump decât Serbia ne împrumutăm şi atenţie, Serbia nu este membră a UE, nu are rating de ţară în zona investment grade. Apoi, tot în zona asta de deficit de încredere, aş spune, ratingul de ţară pe care România l-a obţinut chiar de curând a fost reanalizat de două agenţii de rating, S&P şi Fitch şi aceste agenţii ne-au situat pe ultimul loc, pe ultima treaptă din cele nouă trepte de rating din zona sigură pentru investiţii”, declară la RFI Anca Dragu, în contextul scumpirilor.

Anca Dragu spune că Guvernul trebuie să ia măsuri pentru a combate inflaţia

Problema principală a fost că Guvernul nu a luat măsuri categorice, măsuri clare, de la început. Criza preţurilor energetice şi-a făcut apariţia încă de prin aprilie 2021, a fost evidentă direcţia şi de atunci Guvernul nu a luat nici un fel de măsuri în acest sens. Trebuia încă de la jumătatea anului trecut, spre sfârşitul anului, să vedem măsuri ferme, rapide, de reducere a acestor costuri flexibile, respectiv taxele din preţul produselor energetice. Trebuia imediat reduse TVA şi accizele, desigur şi cu un control, astfel încât această reducere de TVA şi accize să se reflecte într-un preţ mai scăzut pentru consumator. Deci acest prim pas a fost ratat (…). Guvernul trebuie să gestioneze mai ferm inflaţia”, conchide Dragu.

Recomandări

CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ
CÂT COSTĂ DISTRACȚIA?
CCR SUB LUPA SUA
RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII