• În martie, Curtea Supremă din Honduras a autorizat extrădarea lui Hernandez.
  • Acuzația a fost depusă pe 27 ianuarie – ziua în care Hernandez a fost înlocuit de stânga Xiomara Castro, după victoria din noiembrie asupra lui Nasry Asfura.
  • Hernandez a plecat joi după-amiază la bordul unui avion al Agenției Americane Antidrog (DEA).

Guvernul american a dezvăluit joi acuzațiile împotriva fostului președinte hondurian Juan Orlando Hernandez de participare la o conspirație de import de cocaină și de infracțiuni legate de arme de foc, iar acesta a fost extrădat în Statele Unite.

Actul de acuzare desecretizat de Departamentul de Justiție al SUA a marcat o uimitoare cădere în dizgrație pentru fostul aliat al Washingtonului care a condus națiunea din America Centrală din 2014 până în ianuarie 2022. Procurorii federali din Manhattan au declarat că Hernandez a primit milioane de dolari de la organizații de trafic de droguri, inclusiv de la fostul lider al cartelului mexican Sinaloa, Joaquin „El Chapo” Guzman, și a folosit aceste fonduri pentru a se îmbogăți și pentru a-și finanța campaniile politice.

În schimb, Hernandez și alți oficiali din Honduras le-au oferit traficanților de droguri protecție împotriva investigațiilor și arestărilor, le-au oferit acces la informații despre forțele de ordine și armată și au împiedicat extrădarea lor în Statele Unite, potrivit rechizitoriului.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

„Hernandez a abuzat de poziția sa de președinte al Hondurasului din 2014 până în 2022 pentru a opera țara ca un narco-stat”, a declarat procurorul general al SUA, Merrick Garland, în fața jurnaliștilor la Washington. „Hernandez a lucrat îndeaproape cu alți oficiali publici pentru a proteja transporturile de cocaină cu destinația Statele Unite”.

Hernandez a fost un aliat cheie al Statelor Unite în timpul administrațiilor Obama și Trump în ceea ce privește operațiunile de imigrație și de combatere a narcoticelor. Dar procurorii americani au dezvăluit anul trecut, în dosare judiciare, că Hernandez, în vârstă de 53 de ani, a fost investigat în cadrul unei vaste anchete privind comerțul cu narcotice din Honduras. Președintele Joe Biden s-a concentrat pe combaterea corupției în America Centrală de la preluarea mandatului în ianuarie 2021, cu scopul de a stopa valul de imigranți din regiune către Statele Unite.

Fratele mai mic al lui Hernandez, Tony Hernandez, un fost congresman hondurian, a fost condamnat la închisoare pe viață în Statele Unite în martie 2021, după o condamnare anterioară pentru trafic de droguri. Fostul președinte a negat cu tărie acuzațiile, susținând că traficanții capturați l-au defăimat pentru a se răzbuna pe guvernul său și pentru a-și reduce sentințele. Dar el s-a angajat să coopereze cu autoritățile și s-a prezentat ca un adversar înverșunat al traficului de droguri.

În capitala honduriană Tegucigalpa, fostul președinte, încătușat, a fost escortat la aeroport de o falangă de forțe de securitate. În jurul aeroportului, zeci de persoane s-au adunat fluturând steagul alb-albastru al țării pentru a sărbători extrădarea lui Hernandez. Hernandez a plecat joi după-amiază la bordul unui avion al Administrației americane pentru combaterea drogurilor (DEA) și era așteptat să aibă o primă înfățișare la tribunalul federal din Manhattan în zilele următoare.

„Dacă transformați puterea statului într-o mașinărie violentă de trafic de droguri, dacă permiteți ca violența și crimele să înflorească în mâinile cartelurilor, atunci DEA nu se va opri în fața a nimic pentru a vă trage la răspundere”, a declarat reporterilor Anne Milgram, administratorul DEA.

Poliția honduriană l-a reținut pe Hernandez la jumătatea lunii februarie, în urma unei cereri de extrădare din partea SUA, potrivit unui document al ambasadei americane văzut de Reuters la acea vreme. Curtea Supremă din Honduras a autorizat în martie extrădarea lui Hernandez.