• Casa lui pariziană a fost percheziționată marți în cadrul anchetei privind retragerea lui Ziad Takieddine, care l-a acuzat pe fostul președinte că a beneficiat de finanțare libiană.
  • Fostul șef al statului a fost audiat în regimul de liberă audiere, cunoscut și sub denumirea de suspect liber.
  • Conform analizei declarațiilor sale și a elementelor incriminatoare și dezlegare, Nicolas Sarkozy ar putea fi exonerat, dar i s-ar putea da și o citație pentru rechizitoriu.

Fostul președinte Nicolas Sarkozy a fost audiat marți într-o audiere liberă la Nanterre de anchetatorii financiari de la OCLCIFF, relatează Le Point. Locuința sa a fost percheziționată în cadrul anchetei judiciare privind retragerea acuzațiilor de finanțare libiană a alegerilor sale prezidențiale din 2007 făcute de intermediarul Ziad Takieddine, a aflat Agence France-Presse de la o sursă familiarizată cu problema. Soția sa, Carla Bruni-Sarkozy, a fost audiată ca simplu martor, potrivit acestei surse.

Cuplul Sarkozy a ajuns, marți dimineață, discret la OCLCIFF (Oficiul Central de Luptă împotriva Corupției și a Infracțiunilor Financiare și Fiscale), din Nanterre. Fostul șef al statului a fost audiat acolo în regimul de liberă audiere, cunoscut și sub denumirea de suspect liber, statut care permite unei persoane suspectate că ar fi săvârșit o infracțiune să fie audiată fără a o aresta.

În jurul orei 14.30, Nicolas Sarkozy a ajuns apoi cu mașina la domiciliul său într-o culpă privată din arondismentul 16 din Paris pentru a fi percheziționat, urmat de o jumătate de duzină de anchetatori din cadrul poliției judiciare răspândiți pe mai multe vehicule, au remarcat jurnaliștii AFP.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Ce aduc declarațiile?

Conform analizei declarațiilor sale și a elementelor incriminatoare, Nicolas Sarkozy ar putea fi exonerat, dar i s-ar putea da și o citație pentru rechizitoriu. Justiția suspectează cel puțin opt protagoniști că au participat, cu posibilul aviz al fostului șef al statului, la o operațiune pentru ca intermediarul franco-libanez Ziad Takieddine să-și retragă, la sfârșitul anului 2020 împotriva remunerației, acuzațiile sale împotriva lui Nicolas Sarkozy.

La începutul lunii martie, Procuratura Financiară Națională a extins ancheta judecătorească deschisă în primăvara lui 2021 la fapte de „ascunderea falsificării martorilor”, calificare care ar putea corespunde rolului lui Nicolas Sarkozy așa cum apare în anumite declarații ale protagoniști în „anchetă.

Franco-libanezul, care îl acuzase pe acesta din urmă din 2012, făcuse o răsturnare spectaculoasă în noiembrie 2020 la BFMTV și Paris Match, declarând că Nicolas Sarkozy nu a beneficiat de fapt de finanțare de la Muammar Gaddafi pentru campania prezidențială din 2007. a revenit asupra remarcilor sale două luni mai târziu.

Anchetatorii au estimat recent la cel puțin 608.000 de euro suma operațiunii destinate obținerii retragerii acuzațiilor lui Ziad Takieddine. Banii, mobilizați în principal de finanțatorul recent decedat Pierre Reynaud, au fost donați diverșilor presupuși protagoniști ai operațiunii, printre care intermediarul Noël Dubus, deja condamnat pentru fraudă, un advertiser, Ziad Takieddine și un apropiat libanez al ultimului.

Citește și: