FOTO. Iranul dezvăluie prima sa rachetă hipersonică. Ce avantaj militar poate oferi Fattah

  • Rachetele hipersonice se deplasează cu o viteză de cinci ori mai mare sau egală cu cea a sunetului și sunt manevrabile.
  • Presa de stat a declarat că racheta se poate deplasa cu o viteză de până 5.145 de metri pe secundă.
  • Liderul suprem Ayatollahul Ali Khamenei a ales numele, au spus ei, care se traduce aproximativ prin deschizătorul”.

Iranul a dezvăluit prima sa rachetă hipersonică, Fattah, despre care spune că poate penetra sistemele de apărare antirachetă și că îi va oferi un avantaj militar. Mass-media de stat au publicat marți imagini de la o ceremonie la care au participat președintele Ebrahim Raisi și comandanți de rang înalt ai Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC), în care racheta neagră de fabricație internă este vizibilă, scrie Al Jazeera.

Presa de stat a declarat că racheta se poate deplasa cu o viteză de până 5.145 de metri pe secundă, are o rază de acțiune de 1.400 km, dispune de o duză secundară mobilă și utilizează propulsoare solide care permit o manevrabilitate ridicată. Liderul suprem Ayatollahul Ali Khamenei a ales numele, au spus ei, care se traduce aproximativ prin deschizătorul”.

Rachetele hipersonice se deplasează cu o viteză de cinci ori mai mare sau egală cu cea a sunetului și sunt manevrabile, ceea ce le face greu de țintit de sistemele de apărare și de radare. Se crede că Statele Unite, Rusia, China și Coreea de Nord sunt singurele țări care au testat cu succes rachete hipersonice.

Șeful aerospațial al IRGC, Amir Ali Hajizadeh, a anunțat știrea privind dezvoltarea rachetei hipersonice în noiembrie anul trecut, în cadrul unui eveniment care a marcat aniversarea morții lui Hassan Tehrani Moghaddam, cunoscut ca fiind părintele tehnologiei iraniene a rachetelor. Moghaddam a murit în urma unei explozii la o bază de rachete în 2011, care a ucis, de asemenea, mai mult de o duzină de alți membri ai IRGC. Explozia a fost raportată ca fiind un accident, dar unele media occidentale au relatat că în spatele acesteia s-ar afla Israelul.

În noiembrie, Hajizadeh a declarat că noua rachetă, Fattah, reprezintă un salt generațional” pentru tehnologia iraniană de rachete, deoarece poate manevra în interiorul și în afara atmosferei terestre și poate penetra orice sistem de apărare antirachetă. Fattah nu poate fi distrusă de nicio altă rachetă datorită modului în care se deplasează în diferite direcții și la diferite altitudini”, a declarat acesta, citat marți.

Occidentul și Israelul și-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la programul de rachete al Iranului, afirmând că rachetele balistice ale țării ar putea fi folosite pentru a transporta focoase nucleare – lucru pe care Teheranul neagă că îl urmărește.

Citește și: