• Schelete vechi de 2.000 de ani au fost găsite într-un cimitir de lângă Catedrala Notre Dame.
  • Rămășițele a cel puțin 50 de bărbați, femei și copii au fost dezgropate în timpul săpăturilor pentru o linie de tren.
  • Aproximativ jumătate dintre cadavre aveau obiecte precum căni, ulcioare sau vase îngropate împreună cu ele.

O necropolă veche de 2.000 de ani – un oraș al morților – a fost găsită într-o săpătură lângă Catedrala Notre Dame, scrie Business Insider. Rămășițele a cel puțin 50 de bărbați, femei și copii au fost găsite în sicrie descoperite în timpul unei săpături pentru extinderea unei linii de tren de navetiști existente în fostul oraș galo-roman Lutetia, unde se află astăzi emblematica catedrală pariziană.

„Ceea ce este atât de excepțional este că avem o fereastră către trecutul nostru, ceea ce este destul de rar în acest oraș”, a declarat El Pais, Dominique Garcia, președintele Institutului Național de Cercetare Arheologică Preventivă (INRAP) din Franța, care a condus proiectul.

„Bazându-ne pe riturile lor funerare, putem ajunge la un fel de viziune generală asupra oamenilor care au trăit la Paris în secolul al II-lea”, a adăugat Garcia. Cel puțin jumătate dintre locurile de înmormântare conțineau artefacte precum pahare, vase și alte bucăți de sticlă, potrivit unui comunicat de presă al INRAP. Altele conțineau îmbrăcăminte, bijuterii, ace și curele.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE

„La acel moment, sentimentul era că mai exista o viață după moarte, așa că oamenii au pus în mormânt lucruri care ar ajuta persoana decedată să supraviețuiască în viața de apoi”, a spus El Pais, a spus Garcia. „De aceea s-au găsit obiecte din viața de zi cu zi, precum și ulcioare care foarte probabil conțineau mâncare.” În unele sicrie, morții erau îngropați cu o monedă pusă în sicriu sau în gură – „această practică, comună în antichitate, este probabil obolul ferrymanului din lumea interlopă, Charon”, conform INRAP. O groapă descoperită de cercetători conținea scheletul unui porc întreg, deși nu este clar ce scop ar fi servit.

Reprezentanții INRAP nu au răspuns imediat solicitării de comentarii a Insider. Potrivit Smithsonian Magazine, aceasta nu este prima dată când situl, numit necropola Saint-Jacques, este descoperit de cercetători.

În anii 1800, o parte a cimitirului antic a fost dezgropată de inspectori care erau mai preocupați de artefactele îngropate cu morții decât de scheletele în sine. Așa că au acoperit site-ul înapoi, doar pentru ca acesta să se piardă în timp încă două secole.

Citește și