• Autoritățile au ordonat ca mii de persoane care locuiesc în orașul Grindavík să părăsească localitatea ca măsură de precauție.
  • Biroul meteorologic islandez (IMO) a declarat că există un risc considerabil de erupție.
  • Probabilitatea unei erupții pe sau chiar în largul peninsulei Reykjanes a crescut începând de dimineață.

Șansele unei erupții vulcanice în Islanda sunt în creștere, reprezentând o amenințare pentru un oraș acum evacuat, spun experții, scrie BBC. Islanda a declarat stare de urgență după o serie de cutremure.

Autoritățile au ordonat ca mii de persoane care locuiesc în orașul Grindavík, situat în sud-vestul țării, să părăsească localitatea ca măsură de precauție. Biroul meteorologic islandez (IMO) a declarat că există un risc considerabil de erupție.

Probabilitatea unei erupții pe sau chiar în largul peninsulei Reykjanes a crescut începând de dimineață, potrivit IMO. O erupție ar putea începe în orice moment în următoarele câteva zile, potrivit comunicatului.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
CÂT ȚINE TINEREȚEA?
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.

Thor Thordason, profesor de vulcanologie la Universitatea din Islanda, a declarat că un râu de magmă de 15 km lungime care curge pe sub peninsulă este încă activ.

De aceea vorbim despre o erupție iminentă, din păcate. Cea mai probabilă parte a erupției pare a fi în interiorul limitei orașului Grinadvik”, a declarat el pentru BBC. Mii de cutremure au fost înregistrate în jurul vulcanului Fagradalsfjall, aflat în apropiere, în ultimele săptămâni.

Acestea au fost concentrate în Peninsula Reykjanes din Islanda, care a rămas inactivă la activitatea vulcanică timp de 800 de ani înainte de o erupție din 2021.

Citește și